Her ne kadar 07 Eylül 2018 tarihi itibarı ile AK Parti Gebze İlçe teşkilatının üyesi olsak ta partinin iç içlerini bilmeyiz, Kongrelerde nasıl bir yol izlenir anlamayız, “Meclis üyesi , belediye başkanı yada milletvekili seçilebilmek adına kimlerle kulis faaliyeti yapılır.?” sorusuna da cevap verebilecek durumda değiliz, AK Partiye üye olmamızın üzerinden 2 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen parti içerisinde sözü geçenler bizi halen partili olarak görmemelerini de saygı ile karşılıyoruz.

Bizim AK Partili olduğumuz 07 Eylül 2018 tarihi sonrasında Türkiye 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçime gitti, Seçimin üzerinden bir yıl geçtiği günlerde de tüm ülkeyi kasıp kavuran Korona süreci tüm alışkanlıklarımızla birlikte siyaset etme tavrımızı da yerle yeksan etti.

Siyasi partiler Pandemi dolayısı ile öteledikleri ilçe kongrelerini çaresiz yapmak durumunda kaldılar, Gebze’de CHP Kongreye 4 listeli adaylarla yaptı, MHP’de mevcut başkanlar ile yola devam etme kararı alındı, AK Parti’de ise artık gelenekselleşen “ Temayül” yine devreye girdi ve ilçe kongresi tek adaylı olarak yapıldı.

AK Parti Gebze ilçe teşkilatında son haftaya kadar üzerinde uzlaşılan mevcut isim İrfan Ayar ile gidileceği düşünülürken bir anda “Temayül yapacağız” diye Ankara’ya davet edilen Recep Kaya üzerinde karar kılındığı haberi gündemi bir anda değiştirdi.

Bizdeki siyaset anlayışı şartlar ne olursa olsun ilçe başkan adaylarının listelerinin sır gibi saklanmasıdır, hazırlanan listelerin basılacağı matbaa adeta bir “Askeri Üs” gibi saklanır, listeyi de ilçe başkan adayı ile birlikte bilemediniz en fazla 3 kişi bilir, geriye kalan yaklaşık 30 kişi ise yönetimde olup olmadıklarını liste salonda dağıtılırken yada isimler anonsa edilirken öğrenir.

AK Parti Gebze ilçe teşkilatının kongresinin yapıldığı gün biz şehir dışında bir haftalık tatildeydik, AK Partili bir üyenin kongre günü şehir dışında olması yadırganabilir ancak Yılmaz Bayram gibi, Hüseyin Kurt gibi, Köksal Tatoğlu gibi, Yalçın Coştur gibi bir dönem partinin en ön saflarında siyaset yapmış isimlerin bile tatilde olduğu bir partide Yüksel Ercan’ın bırakın EGE bölgesinde Antartika’da olmasını bile yadırgamamak gerek diye düşünüyoruz.

Bundan bir yada iki kongre öncesi kendisini AK Partili hisseden kim varsa kongre salonlarını tıka basa doldurdukları, salonda olduklarının anlaşılması adına medya mensuplarının etrafında pervane oldukları günleri de çok iyi bildiğimizden hem Türkiye’de, hem Kocaeli’de hemde Gebze’de iktidar olan bir siyasi partisine olan bu BÜYÜK İLGİSİZLİK aslında sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir hadisedir, ancak konumuz şimdi bu değil.

Bizim EGE’den Gebze sınırlarına girdiğimiz akşam saatlerinde AK Partinin kongresi neticelenmiş ve salona ilçe başkan adayı olarak giren Recep Kaya seçilmiş ilçe başkanı olarak çıkmıştı, Biz “Acaba durum nedir, herhangi bir kulis bilgisi alabilirmiyiz.?” diye düşünürken uzun yıllardır AK Partide siyaset yapan bir dostumuz telefonda “-Bugün yapılan Kongre ile birlikte artık Gebze'de 2 adet SP var.Bakalım süreci hangi SP daha iyi götürecek.? AK Partide eski SP'liler SP'de yeni SP'liler. Allah'tan hayırlısı..” şeklinde bir görüş bildirince işin doğrusu ilk anda bizde bir anlam veremedik.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Recep Kaya’nın listesi üzerinde kısa bir analiz yaptığımızda işin doğrusu arkadaşımızın “SP’li liste” diye nitelendirdiği ekibin içerisinde daha çok Milli Görüş geleneğine sahip isimleri görünce bizi arayan dostumuzun da kısmen haklı olduğuna kanaat getirdik.

Recep Kaya başkanlığındaki listenin bu aşamadan sonra ne yapacağını, nasıl bir strateji izleyeceğini bilmek zor, ancak kendisi ile birlikte milli görüş geleneğinden gelen siyasetçiler olarak tanınan Nevzat Gülmen –Vahdettin Duran ve Raif Öztürk başta olmak üzere birkaç isim daha olunca liste anında “İkinci SP” damgasını yemiş oldu.

Recep Kaya başkanlığındaki AK Parti ilçe yönetim kurulu listesi ile ilgili önümüzdeki günlerde daha fazla analiz yapmayı düşünüyorduk, ancak daha ilk andan itibaren bizi telefon yağmuruna tutan çok sayıda AK Partili siyasetçinin ortak kanaati Listenin beklenilen şekilde kucaklayıcı olmadığı, bu yapısı ile salondan kazanmış olarak çıkan listenin geçmiş yönetim kurullarına göre daha zayıf kaldığı noktasındaydı.

Bir kez daha belirtiyoruz biz AK Partideki işleyişi bilmeyiz, Yeni seçilen yönetim kurulundaki 20 ismi ise kesinlikle tanımıyoruz, dolayısı ile seçilen yönetim için “İyidir” yada “İyi değildir” şeklinde bir tanımlama yapmamız zor, bizim burada yazdıklarımız tamamen AK Partide siyaset yapanların söylediklerinden ortaya çıkan tanımlamalardır.

SP’de, HAS Parti’de, şimdi de AK Partide ilçe başkanlığı yapan Recep Kaya’nın siyaseti bilmediğini söylemek son derece yanlış bir değerlendirme olur, siyasi bilmek ile siyasette istenilen yere gelememek tamamen ayrı şeyler, bu yüzden bir müddet bekleyip Recep Kaya ve ekibinin nasıl mesafe alacaklarına bakmak lazım.

Recep Kaya başkanlığındaki yönetimin bundan önceki İlçe başkanlarına göre işleri bir miktar daha zor, Zira pazar günü seçilen yönetimi zorlayacak CHP-İYİ Parti- Gelecek Partisi-DEVA Partisi ve kendileri ile aynı dili konuşan aynı kaynaktan beslenen ve 31 Mart tarihindeki yerel seçim sonrası umutları daha bir artan SP ve Yeniden Refah Partisi bulunuyor.

Siyaset düne göre bugün daha sert daha acımasız bir şekilde yapılıyor, Dün aynı idealler için koşanların bugün nerede ise tamamı ayrı noktalarda siyaset yapıyor ve daha da önemlisi Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki çizgi her geçen gün biraz daha fazla kalınlaşıyor.

İrfan Ayar ve ondan önceki ilçe başkanlarının yönetiminde bulunanlar ve bu yönetimler ile birlikte hareket edenler “bu aşamadan sonra ne yapacaklar, Recep Kaya başkanlığındaki yönetime kayıtsız şartsız tabi mi olacaklar.?” Sorusuna verilecek cevaplar bir noktada Recep Kaya yönetiminin bundan sonraki yol haritasını belirleyecek, zira başta DEVA olmak üzere var olan ve yeni kurulan partiler AK Partide siyaset yapma imkanı bulamayanlara kucak açmış durumdalar.

Gebze tüm siyasi partiler için çok önemli, Belediye başkanlığını AK Partili bir adayın kazandığı Gebze’de ilçe yönetiminin en büyük dayanağı ve güvencesi Gebze belediyesi ve belediye başkanı Zinnur Büyükgöz olacaktır.

Bütün bu bilinmeyenlere cevap bulmak adına önce Recep Kaya’nın ilçe seçim kurulundan mazbatayı alması sonra çalışacağı başkanlık divanını oluşturması ondan sonrada Gebze’de yaratacağı sinerjiyi görmek gerektiğine inanıyoruz.

Sonrasını zaten süreç belirleyecek…