Tek bir kişiden başlayarak milyonlarca insanı korku altına alan koronavirüs, etki alanını genişletmeye devam ettiğinin söylendiği şu günlerde birçok insanın aniden hayata göz yumduğu haberlerini de almaktayız.
Ve bu ölümlerin birçoğunun beyne pıhtı atması ve ardından gelen felç ve ölüm nedeniyle olduğu haberlerini alırken diğer bir taraftan da iftardan sonra aşı çalışmalarının devam ettiği de belirtilmekte.
Koronavirüsün sebep olduğu Covid-19 hastalığına yakalananların sayısının artığı söylenirken hala net bir aşının bulunmadığı ülkemiz ve dünyada insan ölümlerinin de devam etmesinin yeni bir durum olmadığı ama bu ölümlere beyne giden kanın önünü kesen kan pıhtısının oluşması acaba aşılamadan sonramı oluyor diye e düşündürmüyor değil.
Tam bu yazımı yazarken gelen telefonda bir süre önce aşı olan annemin de kalbe giden damarının yırtıldığı ve acil olarak ameliyata alınması gerektiğini öğreniyor, birkaç gündür aldığım ani ölüm haberlerinin nedenlerine bakmak istediğimiz de bir süre önce başlayan ve hala devam eden corona aşılarının ne kadar güvenli ve sağlıklı olduğunu da , kara, kara düşünmüyor değilim.
Ve bu konuda mailime gelen bir mesaja bakınca ilgi ve bilgi alanım olmazsa da hemen her şeyin dünya kurulduğundan bu yana olan ölümün ve hastalıkların adını alan coroanaya bağlandığı ve sanki gidin aşı olun denildiğini ama aşının ne kadar sağlıklı olduğunu açıklayamayan bir mail alıyorum.
İşte o açıklama ve okurken kara kara düşünüp, oluşturulan bu karamsar ölüm haberlerinin ne zaman biteceğini, belki de dünyanın ve tüm dinlerin emrettiği gerçeği olan ölümle bizimde er, geç karşılaşacağımız ve dün çekip, gidenler gibi bir son ile sonuçlanacağını anlatan o mail..
Uzun vadede vücutta hangi hastalıkları tetiklediği, hasta ve yakınlarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak TÜRKMEN, Covid-19’un vücudu nasıl etkilediği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tüm vücut sistemlerinin etkilenmesi, inflamasyon sürecinde yükselen sitokin seviyesinden kaynaklandığını belirten Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak Türkmen ‘’Enfeksiyonun tanımlandığı ilk zamanlarda solunum sistemi üzerindeki etkileri ön planda iken zaman ilerledikçe diğer sistemsel etkilerde gündeme gelmektedir. Özellikle hayati öneme sahip olan organlardan kalp ve beynin etkilenmesi mortalite ve morbidite artışına sebep olmaktadır’’ şeklinde konuştu.

'’Akciğer üzerinde en sık görülen etkisi zatürre'’
Koronavirüsün akciğer üzerinde en sık görülen etkisinin zatürre (pnömoni) olmasını vurgulayan Türkmen Covid-19’un tetiklediği diğer hastalıkları ise şöyle sıraladı: “Covid-19 enfeksiyonunun kardiyovasküler sistem açısından sol/sağ ventrikül fonksiyonlarında bozulma, kalp yetersizliği, sistemik ve pulmoner hipertansiyon, aritmiler, miyokard hasarı ve fonksiyon bozukluğunu; sinir sisteminde baş ağrısı, dizziness, bilinç bozukluğu, nöbet, ensefalit, inme ve nöromuskuler bozuklukları; kas-iskelet sisteminde miyalji ve artraljiyi; gözde akut konjonktiviti; hematopoetik sistemde yaygın damar içi pıhtılaşmayı; ruh sağlığı açısından da obsesif kompulsif bozukluğunu tetiklemektedir.’’

‘’Tıbbi kontrollerinizi aksatmayın’’
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak TÜRKMEN hastalıktan ve hastalığa bağlı gelişebilecek diğer sistemik komplikasyonlardan korunmak amacı ile şu önerilerde bulundu: “Öncelikle maske, mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uymalı, kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınmalı, yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmeli, bir egzersiz planı dahilinde hareketsizliği önlemeli, tıbbi kontrollerini tele-sağlık üzerinden bile olsa aksatılmamalı.”