Yaklaşık 41 yıldır Gebze’de yaşıyoruz…Gebze’yi en çok sevdiğimiz an ise başka bir yere gidip de Gebze’ye ayak bastığımız andır. Bu da ne demek oluyor? Şu demek oluyor…

 Biz Gebzeliyiz…

Gebzeli olduğumuz için de Gebzelilik bilinci ve refleksi içinde de hareket edip bölgemizi olumsuz koşullardan  gücümüz ve kalemimiz yettiğince korumaya ve kollamaya çalışıyoruz.

***

Ancak bazı son gelişmeler bizim yine canımızı sıkmaya başladı…

Örneğin Türkiye’nin en güzel tabiat güzelliklerinden birisi sayılan bölgemizin tabuat gururuBallıkayalar Vadisi’nden şimdi genişliği 200 metreyi geçen bir otoyol geçirmeye çalışıyorlar…

Burası 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli İli, Gebze İlçesi içersinde Tavşanlı köyü yakınlarında yer almakta olup 21.07.1995 tarihliBakanlar Kurulu Kararı ile Milli Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Gebze’ye 8 kmİzmit’e39 km  mesafededir.I. Derece Doğal Sit Alanıdır. Tabiat parkı 1603 hektarlık sahiptir. Uzunluğu 1.5 km. genişliği 40-80 m. arasında değişen kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır. Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp, güneyde vadininsonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Ballıkayalar, hem doğal güzellikleri bakımından hem de İstanbul'a yakınlığı bakımından doğaya merakı olan herkesin bildiği, Türkiye'nin en gözde kanyonlarından birisi.

Yüzlerce ağaç ve bitki çeşidi ile atmaca, alaca karga, kartal, kerkenez, hüthüt, tarla kuşu, bülbülkuşu ve hatta kartal, buunun yanı sıra çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek gibi hayvan türlerine  Tabiat Parkı içerisinde rastlanılmıştır. Bugün neselii tükenmekte olan önemli canlı türleri  populasyonuna sahip bulunan bu güzelim yerin bırakın huzurunu, yok olma derecesine kadar getirecek olan bu çalışma herkesin huzurunu kaçırmış durumda…

***

Öyle ya, “Biz yaptık oldu” mantığı ile bugüne kadar ülkemizde başta Köprü bağlantı yollarının hançer gibi yardığı Kuzey ormanları da böyle projelerin kurbanı oldular…

Şimdi bölgemizi genişliği 250 metre ile adeta yaran projee olan kuzey marmara projesi çerçevesinde harcanma sıırası Ballıkayalar Vadisi’nde oluuyor ne yazık ki…

Ballıkayalar Vadisi’nde toplam 17 bin çeşitli türde ağacın kesilerek yok  olmasına neden olacak çalışmanın ÇED Raporu için Kocaeli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuolumsuz görüş belitmişti. Buna rağmen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi, muhalefetin şerh düştüğü görüşmesinde bu projeye 16 Mayıs 2019 günü olumlu görüş belirterek onaylamıştır.

 Bu Kocaeli Büyükşehir Meclisi için bir kara gün olmalı…

Buu kararın altına imza atmak zorunda mısınız?

 Siz bu bölgenin siyasetçileri değil misiniz?

 Hiç mi gitmediniz Ballıkayalar’a, hiç  mi görmediniz  burasını?

Tepkilere rağmen Yerel Parlamento sıfatını taşıyan Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi kararın altına imza atıyor…

***

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Tarhan:  “Otoyolun bu bölgeden geçmesine Kocaeli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu olumsuz görüş verdi. Çevre Mühendisleri Odası sürecin her aşamasında itirazlarını resmi makamlara iletti. ÇED Raporunda bu bölgede şantiye kurulması doğal yaşama zarar verecek deniyor. Sivil toplum örgütleri bu konuda tepkisini dile getiriyor ancak yine de imar planına alınmak isteniyor. Burada bir kamu yararı varsa, bu yol bir ihtiyaçsa elbette yapılacak biz buna karşı değiliz.  Şimdi bu proje ile Kocaeli-İstanbul arası yolculuğun, hali hazırda kullandığımız yola kıyasla 11 km, yani yaklaşık 35 dakika, kısalacağı söyleniyor. Ancak burada 200 milyon yılda oluşmuş bir kanyon ve onun devamında da göletlere sahip çok özel bir tabiat parkı var. Nesli tehlike altında olan canlı türlerine ev sahipliği yapıyor. Buradan 17 bin ağaç kesilerek, inşaat sürecinde ÇEDraporunda da belirtildiği gibi buradaki doğanın katledilmesine neden olacak çalışmalar yapılacak. Buradaki kamu yararının nasıl hesaplandığını merak ediyoruz” diye sordu TBMM kürsüsünden…

Bakalım bu hususa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ne cevap verecek?

Bir oldu bittiyle diğer yerlerde olduğu gibi Ballıkayalar Vadimiz de bir otoyol projesine kolaycaa harcanacak mı?

Bize  sorulaacak olursa deriz ki, bırakın yol geçirmesini, buranın bir çalısının dalı bile kopartılmamalı, zira burası aaynı zamanda kuşların göç yolu üzerinde ve onların duraklama yeridir, yumurtlama yeridir. Kuş ve yaban hayvanı popülasyonunun en önemli barınma noktasıdır…

Büyük bir Milli değer olan Ballıkayalar Vadisi yok edilmesin!