Dezenfekte ürünleri, Maskeler derken Covit-19 virüsünün tespit edilmesi konusu sektörümüzün en önemli tedbirlerinden biri oldu.

Hep öyle olmamışmıdır? Bazen gerekli bazen de gereksiz tepkiler vermiyormuyuz...?

Bir ünlü bağışıklık güçlendirmek için içtiğini paylaştığında onu karaborsacılarda bile alacak konuma düşmedik mi ?

Kuş gribi yaşandığında, kümes hayvanlarının hiçbir ürününü almamazlık etmedik mi?

Sektörümüzde " CORONA VİRÜSÜ "nü tespit eden TERMAL KAMERA  talebi patladı.  Bugün Elektronik Güvenlik Sektöründeki Distribütörden,Ana toptancıya ötesi nokta satış yapanları kişi / özel ve kamu kurumlarından gelen telefonlar ile  âdeta abluka altına aldılar.

Hepsine gelen soru aynı idi :

Corona Virüs Kameranız Var mı?

Ardından stoklu mu?

Teslim Süresi nedir?

Demo yapabiliyormusunuz?

Öncelikle TERMAL KAMERA Corana Virüsünü Değil Sadece Vücut’taki Derece Değişimini  Algılar.Verdiğiniz referans değere göre değerlendirir.

Temel soru şu ki aslında satılmaya çalışan ürün, doğru ürün mü ? Cevabı birçoğu için hayır. Herşeyden önce satın alınması gereken doğru ürün bir termal kamera değil, medikal hassasiyette vücut ısısı ölçebilen yapay zeka algoritmalı özel bir termal kamera.

Body TemperatureDetectionAlgorithm temelli termal kameralar, daha hassas bir ölçüm yapabiliyorken, standart termal kameralarda, sapma değeri çok fazla oluyor. Hatta bazen yanlış okumalar da yapabiliyor.


 

Peki alınacak bir termal kamerada temel kriterler ne olmalıdır ?

  • Gömülü Body Temperature Detection Algorithm temelli termal kamera. Dış ortamda ısı tespiti temelli kameralardan uzak durmak gerekiyor. Zira okuma oranında yüksek sapmalar oluşacaktır.
  • Termal kameranın yüksek çözünürlüklü olması daha hassas bir ölçüm için önemli ve kararlı olmaktadır. Yüksek çözünürlüklü hassas termal lens.
  • Dual lensli kameralar ( Aynı kamera gövdesi içerisinde hem termal kamera lensi hem de konvansiyonel kamera lensi beraber ) : Kamera mutlaka bir taraftan sıcaklık ölçerken, diğer taraftan kişinin yüzünü kaydedebilmeli ve bu iki bilgiyi birleştirerek video analiz temelli algoritmalar işletebilmelidir.
  • Yapay zeka destekli işletim yazılımları. Kamera ile birlikte gelen yazılım, kamera kadar önemli. Zira tüm iş bu yazılım üzerinde işlenecek, operatöre servis ediliyor. Yazılım mutlaka sesli, görüntülü uyarılar oluşturabilmeli, birden fazla yüz kütüphaneleri oluşturarak, imajlar arasında anlamlı sorgulamalar yapılabilmelidir.
  • Kalibratör modülü : Bu modül sayesinde aynı mahal içindeki bir noktada referans alınarak yapılacak ölçümlerde 0.1’ dereceye kadar doğru ölçüm sağlanabilmelidir.
  • Bir Rapor da  güvenilir testler sonunda;

S…..-F…-D….-H…….., tanıma da başarılı üretici firma markaları olduğu belirtilmiştir.

Önlem almak kadar önemli ise de ,doğru önlemi almak da o kadar önem taşımaktadır. Alınacak insan vucüdu sıcaklık algoritmalı termal kamera , alınacak yerde yoğunluk ve risk durumuna göre yaklaşık 10.000 USD civarında ücret ödenerek alınabilmektedir. Bu yatırım yapılmadan mutlaka konuya hakim bir güvenlik danışmanından ön görüş alınarak alınacak ürünün doğru seçilmesi , uygulama yapılacak yerin tespiti , montaj detayları , yazılımları takip edilecek kişi ve lokasyonların önerisi ile oluşacak alarmlardaki senaryoların tespiti yapılacak yatırımın tam olarak doğru kullanımını sağlanmalıdır.

Çünkü bir Derecelik sapmanın bile yaratabileceği panik ortamını düşünerek doğru ürünü almak,alınacak önlemin gerçekliğini de ortaya koyacaktır.

Editör: TE Bilisim