Paylaştığı videoda döviz kurunun yükseliş nedeninden bahseden Demirtaş kendisine en çok Türk ekonomisi ile ilgili neden yorum yapmadığının sorulduğunu belirtti. Takipçilerinden gelen yoğun istek üzerine videoyu hazırladığını belirten Demirtaş kendisine atıfta bulunarak geçmişte genç bir adam Türkiye ekonomisi hakkında yorumlar yapardı dedi ve yorumlarını içeren televizyon programlarından kesitler paylaştı. Türkiye ekonomisi hakkında yorumlar yapmamasına, geçmişte yaptığı yorumların dikkate alınmamasının yol açtığını belirtti. Doların yükselişi faizin yanlış oranlarda tutulmasıyla ilişkilendiren Demirtaş, faizin enflasyonun sebebi değil sonucu olduğunu belirtti. Büyüme oranlarının dengesizliğini grafiklerle açıklayan Demirtaş, Türkiye’nin her krizde örneğin 2001 ve 2009 krizinde büyüme oranının 0’ın altına indiğini, dikkatle bakılması gereken noktanın büyüme oranı değil toplam faktör verimliliği olduğunun altını çizdi.

Doların artışını yanlış para politikası ve büyüme oranının artması için yapılan yanlış hamleler olduğunu söyleyen Demirtaş, büyümenin iş gücü ile değil nüfus artışı ve kredi alma kolaylığı ile yapıldığını bu durumun toplam faktör verimliliğini azalttığını belirtti. Türkiye’nin 2002-2009 yılları haricinde toplam faktör verimliliğinin “0” olduğunu grafiklerle açıklayan Demirtaş, bu yıllar arasında doğru yapılan hamleler olduğunu reformların toplam faktör verimliliğinin artmasını sağladığını belirtti. Umutları yitirmemek gerektiğini belirten Demirtaş, Türkiye para politikasını düzenlerse ve büyüme oranını arttırmak yerine toplam faktör verimliliğini arttırırsa, döviz kurlarının idealleşebileceğini belirtti.

KİM KAZANIRSA KAZANSIN DOLAR BASILACAK

Amerika’daki başkanlık seçimi hakkında kendisine YouTube üzerinden sorulan sorulara ilişkin, Amerika’da yapılan başkanlık seçiminin Amerika’da kaosa yol açabileceğini ancak dünya genelinde ekonomik dengelere fazla etkisi olmayacağını söyleyen Demirtaş, başkan kim olursa olsun Amerika’nın çıkarı neyse ona göre hareket edeceğini ifade etti. Trump Orta Doğu’dan çekiliyor gibi göründüğünü fakat İran’ı tehdit ettiğini ve Kore ile az kalsın nükleer bir savaşa gireceğini hatırlatan Demirtaş, Afganistan’a en yıkıcı bombanın Trump döneminde atıldığını söyledi.

Donald Trump seçimi kazanırsa teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin artış göstereceğini iddia eden Demirtaş Biden’ın seçimi kazanması durumunda küçük hisse senetlerinin artış göstereceğini ifade etti. Russell Endeksi’nin Biden’ın seçimi kazanmasıyla yükselişe geçeceğini söyledi.

Hangi aday seçilirse seçilsin Amerikan Merkez Bankası’nın para basmaya devam edeceğini belirten Demirtaş, devletin para harcamaya devam edeceğini ancak başkana göre paranın nereye harcanacağının belirleneceğini söyledi. Biden seçilirse Amerika’daki orta tabakanın Trump seçilirse zenginlerin avantajlı olacağını iddia etti. Türkiye ekonomisi için Çin- Amerika arasındaki gerilim ile fayda sağlanabileceğini ifade eden Demirtaş, Türkiye üretim kapasitesini arttırırsa en büyük tüketici konumunda olan Avrupa’ya üretimin Türkiye üzerinden gerçekleşebileceğini belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Editör: TE Bilisim