İSTANBUL (AA) - Mitsubishi Electric, Enerji Tasarrufu Haftası'nda daha iyi bir gelecek için verimlilik sağlayacak değişimlerin önemini vurguladı.

Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamaya göre şirket, "Daha İyisi İçin Değişim ve Eko Değişim" felsefesi çerçevesinde daha iyi bir gelecek ve sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor. Toplumların yaşam kalitesini artırmak amacıyla evden uzaya kadar pek çok farklı kulvarda ileri teknolojili çözümler geliştiren marka; Türkiye'de de iklimlendirme, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven, uydu ve ulaştırma bağlantılı altyapı sistemleri gibi alanlarda yüksek katma değer sağlamak için faaliyet gösteriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, akıllı çözümlerle enerjiyi koruyan ve enerji üreten bir toplumun oluşmasına katkı sunan teknolojiler geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, "Nisan 2021 ve sonrasındaki uzun bir döneme odaklanan yeni Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonumuz 2050 ile çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu doğrultuda doğa ile uyum içinde yaşayan, düşük karbonlu ve geri dönüşüm odaklı bir toplum oluşturmak için kritik önem taşıyan uygulamaları hayata geçirdiklerini aktaran Saraçoğlu, aynı zamanda, global çapta Birleşmiş Milletler tarafından 2016 ila 2030 yılları arasında ulaşılmak üzere belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda da çalıştıklarını bildirdi.

Saraçoğlu, şöyle devam etti:

"Bu hedeflerden 'Ucuz ve Temiz Enerji' yani 'Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak' en çok yoğunlaştığımız alanlardan biri. Dünya genelinde özellikle sanayi alanında enerji kullanımının, üretim standartlarında bir düşüşe neden olmadan azaltılması gerekiyor. Ayrıca konutlar, ofisler ve kamuya açık tüm büyük projelerde de tüketilen enerjiden tasarruf edilmesi önem taşıyor. Bu doğrultuda biz de çevreyi ve doğal kaynakları korumaya yardımcı olacak teknoloji ve sistemler geliştirmeyi sürdürüyoruz."


- Yüksek enerji tasarrufu sağlayan çevreci teknolojiler


Sadece ürünlerin teknolojisi, güvenilirliği ve kalitesiyle değil çevre duyarlılığı ve enerji verimliliği konusunda da öncü olduklarını belirten Saraçoğlu, "Markamızın Sanayi 4.0'a yanıtı olan dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ile fabrikalara çok daha hızlı, verimli ve çevreci üretim imkânı tanıyoruz. Üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan ve yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, işletmelerin hem küresel rekabette hem de çevreci üretimde bir adım önde olmalarına katkı sağlıyor. Dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray gibi hayatın içindeki projelerde de yer alıyor ve enerji verimliliği alanında yüksek katma değer sunuyoruz. AVM'ler, gökdelenler ve hastaneler gibi çok yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyan yapılarda ise kontrollü enerji yönetim sistemi uyguluyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Saraçoğlu, enerji verimliliğinin ve kesintisizliğin büyük önem taşıdığı veri merkezi soğutma alanında güvenilirlikten ödün vermeden esnek ve hızlı modüler MULTIDENSITY ürünüyle kolay işletim imkanı tanıyan soğutma sistemleri geliştirdiklerini kaydetti.

Milyonlarca insanın salgınla birlikte uzaktan çalışmaya ve eğitim görmeye başladığını bildiren Saraçoğlu, "Büyük miktarlarda verinin işlendiği ve saklandığı veri merkezlerindeki soğutma işlemi, sistemlerin güvenliği için büyük önem taşırken bu işletmelerde kullanılan enerji miktarının düşük olması çevrenin korunması açısından olmazsa olmaz. Örneğin; s-MEXT hassas kontrollü klima ürünlerinde kullandığımız çevreye duyarlı, düşük küresel ısınma faktörü (GWP) değerine sahip soğutucu akışkanla sektörde ilk olmanın heyecanını yaşadık. Yeni normal döneminde artık her alanda çevreye dost ürün ve sistemlerin öne çıkacağını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.


- Yüzde 94'e varan geri dönüşüm


Şevket Saraçoğlu, Mitsubishi Electric'in konut, ofis ve endüstriyel iklimlendirme sistemlerinin de yüksek düzeyde enerji verimliliği sağladığını vurguladı.

Tüketicilerimize yapay zeka teknolojileriyle desteklenmiş ve sistem ömrünü tamamlayana kadar çevreye dost bir yaklaşım sergileyen bir ürün yelpazesi sunduklarını belirten Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"A+++ sınıfına ulaşan Legendera klima serimiz, A+++ soğutma ve A++ ısıtma verimliliğine sahip EnviroME serisi klimalarımızla konutlarda ısıtma alışkanlıklarının değişmesini sağlarken hem ısıtma hem de soğutmada enerji tüketiminin azalmasına katkıda bulunuyoruz. Yüksek teknoloji ve düşük enerji prensibiyle hareket ediyoruz ve klima alanında yüzde 94’e varan geri dönüşüm oranıyla dikkat çekiyoruz."


- Ürün ve üretimden kaynaklanan karbon emisyonunu düşürüyor


Saraçoğlu, Mitsubishi Electric tarafından icat edilen ve sadece markanın kendi asansörlerinde bulunan kabin içi yüke göre asansör hızını belirleme teknolojisi sayesinde yüzde 35'e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılabildiğinin altını çizdi.

Bu sayede yılda yaklaşık 1.400 kilogram karbondioksit salımı azaltılmasına imkan tanıdıklarını belirten Saraçoğlu, enerji tasarrufuna yönelik yeni nesil teknolojiler geliştirmeye artan bir ivmeyle devam ettiklerini bildirdi.

Saraçoğlu, markanın 100. yıldönümü olan 2021 yılı itibarıyla ürün kullanımından kaynaklanan karbondioksit salımını 2001 mali yılına kıyasla, üretimden kaynaklanan karbondioksit salımını ise 1991 mali yılına göre yüzde 30'a varan oranda azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.


- "Çevre farkındalığını kurum kültürü haline getireceğiz"


Şevket Saraçoğlu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda şirket içinde eğitimler düzenlediklerini, çalışanlara yönelik düzenledikleri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Farkındalık Eğitimi ile bugünün ve geleceğin karar vericilerini sürdürülebilir gelecek konusunda bilgilendirmeyi ve bu anlayışı kurum kültürü haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çevre konusunda düşünerek harekete geçen bir çalışan davranışı geliştirmek ve çevre vizyonu doğrultusunda hedeflere ulaşmak için çalıştıklarını bildiren Saraçoğlu, "Tüm dünyada pandemi döneminin çevre konusunda kaydedilen bazı hedefler üzerinde önemli etkileri olacağı öngörülüyor. Biz de bu noktada çevresel sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda Mitsubishi Electric olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerdeki enerji tüketiminin azaltılmasına yardımcı olmak ve karbon ayak izini azaltmak için hız kesmeden çalışmayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa