BURSA (AA) - Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, 31 Mart'ta sona eren kısa çalışma ödeneği desteğinin tekrar uygulamasını talep etti.

Matlı, yazılı açıklamasında, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasının ardından istihdamın korunması amacıyla birçok destek ve düzenlemeyi içeren Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin devreye alındığını hatırlattı.

Bu kapsamda uygulanan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağının çalışan ve işverenin nefes almasını sağladığını vurgulayan Matlı, paketin ekonominin üzerinde adeta koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti.

Salgın döneminde 3,7 milyon kişiye 32 milyar lira tutarında verilen kısa çalışma ödeneği desteğinin 31 Mart'ta sonlandırıldığını anımsatan Matlı, şunları kaydetti:

"Uzun süre kapalı kalan ve açıldığı halde iş hacimleri daralan işletmelerin omzunda vergi, kira, kredi gibi ödemeler yük olarak dururken, artan vaka sayıları nedeniyle alınan kısmi kapanma kararı işletmeleri çok daha zor bir durumda bırakmıştır. Öyle ki birçok işletme çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalmıştır. Salgının yıkıcı etkisinin hissedildiği, vaka sayısının arttığı bu dönemde istihdamı koruyucu tedbirler alınmasına, piyasaların nispeten rahatlaması ve işverenin önünü görmesi adına kısa çalışma ödeneği uygulamasının salgın süreci son buluncaya kadar yeniden başlatılmasına; ayrıca vergi ve benzeri ödemelerin ertelenmesine, işletmelerimize faizsiz yeni kredi desteklerinin sağlanmasına acil ihtiyaç duyulmaktadır."

Kaynak: aa