Kamuoyuna çağrımdır;’Gelin şu cenazeyi ortadan kaldıralım!’’

 Allah herkesi korusun ve kimseye cenaze kaldırma göstermesin.

Bu temennilerle başlarken yukarıda yazmış olduğum ve altını kalın çizgilerle çizmiş olduğum sözüm elbette ki bir benzetmeydi, bir teşbihti. ‘’Teşbihte hata olmaz.’’ diye de bir söz vardır.

Neymiş efendim teşbih ya da benzetme olan, cenaze kavramı.

Temennim odur ki, kimse cenaze kaldırmasın ama aslında cenaze de yaşamımızın bir gerçeğidir.

Doğal olarak canlılar için, yaşama geliş, yaşam sürmek ve doğal son ölüm, yani yaşamın sonlanması.

Bu gerçekten hareketle yaşamın bir gerçeğine, Anadolu’nun kanayan bir yarasına parmak basmak ta bizim asli görevimizdir. Neymiş bu kanayan yara, şimdi ona değinelim.

Ardahan Üniversitesi, bölgemizin yetiştirdiği önemli bir değer olan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından ‘’Işığa karışın’’ sloganıyla kurulalı yaklaşık on iki yıl oldu.

Ardahan için aydınlanmanın, modernleşmenin, uygarlaşmanın ve bilgi toplumu olma yolunda ilerlemenin temelleri 2008 yılında atıldı.  Geçen on iki yılda da şehrin gelişmesine önemli katkıları oldu.

Zaman içerisinde Ardahan merkezi dışına da taşarak önce Göle ilçesinde Meslek Yüksek Okulu daha sonra da 2011-2012 Eğitim-öğretim yılı döneminde Çıldır Meslek Yüksek Okulu açıldı.

ÇMYO bünyesinde; 

1-Lojistik Programı (Yönetim ve Organizasyon Bölümü)

2-Sosyal Hizmetler Programı(Sosyal Hizmetler Bölümü), 

3-Dış Ticaret Programı(Dış Ticaret ve Hizmetler Bölümü) açılarak hizmete girmişti ve öğrenci almıştı.

Ancak Çıldır’ın bir sorunu vardı. Özellikle dışarıdan bu bölümleri tercih ederek gelen öğrencilerin ne yazık ki barınma olanakları yoktu ve düşünülmemişti. Tercih eden öğrenciler barınacak yer bulamayınca yavaş yavaş bu bölümleri tercih etmemeye başladı. 2018 yılında da okul bünyesinde öğrenci kalmadığından var olan bir öğrenci de Ardahan Üniversitesi merkez kampüsüne alınarak Çıldır meslek Yüksek Okulu kapatılmıştı.

Bu durum ilçe halkını ve yöneticilerini üzmüş olacak ki, tekrardan devreye girilmiş ve YÖK tarafından iki bölüm;

1- Turizm ve Otel işletmeciliği (Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü), 

2- Adalet Programı ( Hukuk Bölümü) dâhil edilerek beş bölümlü olarak yeniden açılması uygun görülmüş ve tercih programlarına alınmıştır.

Bu açılan bölümlerin de bence ne kadar isabetli olduğu tartışılır bir durumdur. Yani, staj imkânı dahi bulunamayacak ve henüz Bir Baro’nun dahi bulunmadığı bir İl’e, Adalet Programı/Hukuk Bölümü veya hiçbir dış ticaretimizin olmadığı bir İl’e Dış Ticaret Bölümü açılması bana pek mantıklı ve isabetli gelmiyor.

Örneğin; Çıldır’da Doğu Anadolu’nun ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü vardır. Bu gölde çeşitli balık türleri ve deniz hayvanları mevcuttur. Bence bu alana yakın bir Su Ürünleri Bölümü açılmış olsaydı daha da isabetli olurdu diye düşünüyorum.

Ancak bu okulların açılmasının Çıldır’ın gelişim ve değişimine, aydınlanma ve ilerlemesine büyük katkı sağlayacağına da inancım tamdır. Şimdi buraya kadar işlediğim konular üzerinde hiçbir tartışmaya yer olmadığını düşünüyorum.

Ramazan Korkmaz’la yakılan Aydınlanma Işığı sönmeden parlayacaktır.

Şimdi gelelim asıl meseleye. Yani ilk kısımda bahsettiğim cenaze meselesine. 2011’ den beri öğrencilerin en çok sorun yaşadıkları konu barınma konusuydu.

Bu sorun halen sürmektedir. Benim korkum, bölüm beşe çıktı ama kaydedecek öğrenciyi nasıl bulacağız?

Hadi öğrenci bu bölümlerden her hangi birisini tercih etti ve okula yerleştirildi.

Peki, bu çocukları nerede barındıracağız?

Kiralayacak ev yok, konaklayacak ekonomik bir otel ya da yurt yok. Bu çocuklar o minicik ve şirin ilçede ne yapacaklar?

Bu tür sorular uzar gider. Aslında beş ya da altı yıl önce bu konuda Çıldır’ın ileri gelenleri, kanaat önderleri, iş insanları, STK’ları vb. kişi ve kurumlar tarafından masaya yatırıldı ve çözümü konusunda özellikle Çıldırlı hemşerimiz Prof. Dr. Esfender Korkmaz ve Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt öncülüğünde girişimler yapıldı.

Yapılan organizasyonla hatırı sayılır miktarda maddi destekte sağlandı. Bununla beraber öğrenci yurt binası yapımına da başlandı.

Fakat zaman içerisinde çıkan bazı sorunlar nedeniyle bu yurt binası ne yazık ki bir türlü hayata geçirilemedi. Bitmiş olmasına rağmen bir ucube gibi Çıldır’ın merkezinde çürümeye terk edildi.

Var olan ve müteahhidine ödenemeyen para nedeniyle o güzelim proje yok olma yolundadır. İşte bahsettiğim CENAZE de bu binadır. Bu binanın bir an önce ilçeye kazandırılması ve öğrencilerin hizmetine sunulması gerekmektedir. Bu bina ilçeye kazandırıldığında cenazeyi de kaldırmış olacağız.

Burada iş, öncelikli olarak bu programları açan Ardahan Üniversitesi Rektörü’ne ve beraberinde duyarlı Ardahan Valisine, sonrasında Çıldır Belediye Başkanına ve Çıldır Kaymakamına düşmektedir.

Madem devletimiz bu tür okulların açılmasını planlamış ve onay vermiştir, öğrencilerin barınma sorunlarını düşünmek ve çözmek te yetkililere düşer.

El birliği içerisinde büyümekte ve gelişmekte olan bu Anadolu kasabasının sorununu çözeceksiniz.

Hatta burada iş en önemli ölçüde de Çıldır’da yerleşik insanlarımıza, esnafımıza, köylümüze, iş insanlarımıza düşer.

Çünkü ilçe geliştiği anda herkes bu pastadan payına düşeni alır.

Ayrıca bir çağrıda Çıldırlı, Ardahanlı vs. olmasına gerek yok, hayırsever her kim varsa, eğitime kim gönül veriyorsa, geleceğimiz olan gençlerin bu vatan için sağlıklı ve donanımlı bireyler olarak memlekete kazandırılmasını her kim istiyorsa bu projeye destek vermelidir. 

Haydi gönüllüler!

Haydi hayırseverler! 

Haydi imkanı olan iş insanları gelin bu cenazeyi kaldırmak için omuz verin.

Omuz verin ki, bölgeye de insanlığa da önemli bir hizmet etmiş olasınız.

Umuyor ve diliyorum ki bu çağrımı dikkate alacak hayırsever, eğitim gönüllüsü bir kişi ya da kurum çıkacaktır.