EDİRNE (AA) - Edirne Valisi Ekrem Canalp, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Canalp, mesajında 1361 yılında Türk yurdu olan Edirne'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, tarihi şan ve şerefle dolu olan, başta İstanbul olmak üzere Balkanlar'ın fetih hazırlıklarının yapıldığı şehir olduğunu hatırlattı.

Edirne'nin kahramanca savunulmasına karşın 1913 yılında işgale uğradığını anımsatan Vali Canalp, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki huzur ve medeniyetler şehri Edirne, 1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı giriştiği Balkan Savaşı’nda, Mehmet Şükrü Paşa’nın kumandasında 155 gün hiçbir destek alınmadan kahramanca savunulmasına karşın, 26 Mart 1913’de işgale uğraması sonucunda tarihinin en acı günlerini yaşamıştır.

Kentin düşman eline geçmesi ile binlerce vatan evladı esir düşerek, Sarayiçi mevkisinde günlerce açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etmiştir. 26 Martta işgale uğrayan Edirne, Enver Paşa komutasındaki birliklerimiz tarafından 21 Temmuz 1913'te yeniden vatan topraklarına katılmış ve acı günler son bulmuştur. Hepimiz biliyor ve inanıyoruz ki atalarımızın uğruna canlarını feda ettiği bu topraklar sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalmaya ve ay yıldızlı bayrağımız burada sonsuza kadar dalgalanmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gazilerimiz ile bu topraklar uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi 26 Mart Balkan Şehitleri Anma günü münasebetiyle şükran ve rahmetle anıyorum. Vatan size minnettardır, ruhlarınız şad olsun."

Kaynak: aa