Kapanış Bildirgesinde Nükleer radyasyondan gelecek tehlikelere karşı nasıl hazırlıklı olunması gerektiği açıklandı. Bildirgede, Türkiye’ye 16 km uzaklıkta yer alan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali ömrünü tamamlamış olmasına rağmen ısrarla çalıştırılmaya devam edildiği, nükleer kaza açısından Ermanistan ve Türkiye için büyük bir tehlike oluşturduğu bildirildi.

Eş Başkanlıklarını Adli Bilimciler Derneği ADBİD Başkanı Prof.Dr.İ.Hamit Hancı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof.Dr.Erhan Eser ve ADBİD Nükleer Adli Bilimler Komisyon Başkanı Prof.Dr.Ayşe Güneş Tanır ın yaptığı Kongrenin onursal başkanı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yusuf Tekin oldu. Ankara Vali yardımcısı Dr.Ayhan Özkan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Murat Bulut’un katıldığı kongrede üç panel gerçekleştirildi. Panellerde “Nedir Bu Adli Bilimler, Çernobil turistik ziyaret yeri olabilir mi?, Nükleer Olaylarda Olay Yeri İnceleme ,Tüketilmiş (Depleted) Uranyum Silahları ,Ele Geçen Nükleer Materyalde Orijin Belirleme ,Nükleer Afetler ve Kazalar,​Nükleer Suikast ve Sabotajlar-Kirli Silahlar,Optik Uyarmalı Lüminesans, Adli Ekoloji ve Nükleer Atık Taşınması , Nükleer Sahtecilik” konuları ele alındı.
Toplantının sonunda Adli Bilimciler Derneği Nükleer Adli Bilimler Komisyonu tarafından yayınlanan kapanış bildirgesinde şu ifadeler yer verildi.
Modern dünyada enerji gereksiniminin artması ülkeleri Nükleer enerjiye yönlendirmiştir. Bununla birlikte Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak temel bir insan hakkıdır. Nükleer enerjinin güvenli kullanımını ve oluşan atıkların güvenli bir şekilde imhasını sağlamak için gerekli güvenlik ve düzenleyici önlemlerin planlanıp hesaba katılması oldukça önemlidir. Nükleer maddelerin, isteyerek veya istemsiz olarak amacı dışında kullanılması sık görülen bir durumdur.
Nükleer kazalar, kontrol altındaki nükleer madde yakıtının doğrudan veya dolaylı olarak kontrol dışına çıkması sonucu gerçekleşen kazalardır. Bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kaza çekirdekte nükleer erimeye sebep olabilecek kazalardır. Nükleer erime durumunda reaktör yakıtı (uranyum veya plütonyum) reaktör kalbini eriterek dışarıya çok ciddi miktarda radyasyon sızıntısına sebep olabilir. Çernobil ve Fukishima felaketleri bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kazalardır.
ERMENİSTAN’DAKİ NÜKLEER SANTRAL ISRARLA ÇALIŞTIRILIYOR
Türkiye sınırından sadece 16 km uzaklıkta bulunan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali ömrünü tamamlamış olmasına rağmen ısrarla çalıştırılmaya devam etmektedir ve nükleere kaza açısından hem Ermenistan hem Türkiye için büyük bir tehlike barındırmaktadır. Ülkemizde bugüne kadar gerçekleşen kesinleşmiş herhangi bir nükleer suikast veya sabotaj olmamasına rağmen dünyada görülen bu saldırıların, ülkemizde de görülebilme olasılığına karşın gerekli tedbirler alınmalıdır.
AKKUYU NÜKLEER SANTRAL
Ülkemizde bulunan, üretilen ve yaygın bir şekilde kullanılan radyoaktif maddeler ve en önemlisi kurulmakta olan Akkuyu Nükleer Santralinden dolayı fiziksel korunma sistemimiz güncel tutulmalıdır. Böylece, nükleer madde kullanımı ile oluşacak olan tehlikeler zamanında tespit edilebilir, müdahale güçleri gelene kadar varsa olumsuz ilerlemeler yavaşlatılabilir ve tam bir müdahale gerçekleşebilir. Bunun için nükleer tesislerimizin fiziksel koruma önlemlerinin artırılması, fiziksel koruma sisteminin etkinliğinin değerlendirmesini sağlayacak pek çok olası senaryo ile tehlike durumları sürekli gözden geçirilmelidir. İlgili görevlilerin ve halkın farkındalığı arttırılmalıdır. (BSHA)

Editör: TE Bilisim