Prof. Dr. Usta, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda, Haçlı Seferileri ile amacın dün olduğu gibi bugün de siyasi ve ekonomik çıkar olduğunu söyledi

Haçlı Seferleri ve Selçuklu tarihi konusunda çalışmaları bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Usta, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Haçlı Seferleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.  Prof. Dr. Usta söyleşisinde Haçlı Seferlerinin dinle bir ilgisi olmadığını, konunun tamamen dönemin Papalık yönetimi altında, batının siyasi ve ekonomik çıkarlarına aracılık ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Usta, aynı zihniyetin bugün başta Suriye olmak üzere Orta Doğu’ya yönelik ABD ve batı girişimlerinde de kendini gösterdiğini belirtti.

HAÇLILARIN AMAÇ VE İSTEKLERİ

Aydın Usta, Haçlı Seferleri öncesinde Avrupa’nın Doğu’ya bakışı, Haçlıların amacı ve istekleri, Haçlılara karşı Selçukluların konumu ve faaliyetlerini anlattı. Ayrıca söyleşide Haçlı zihniyetinin 21. yüzyıldaki yansımaları da masaya yatırıldı.

ESAS AMAÇ DİN DEĞİL

Prof. Dr. Usta, Haçlı Seferlerinin dünya tarihinin en uzun soluklu mücadelelerinden biri olduğunu kaydetti. Avrupa’nın, Haçlı Seferlerini dini görüntü altında siyasi, sosyal ve ekonomik çıkarlar nedeniyle düzenlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Usta, Müslümanların ise bu amacı anlamak konusunda yetersiz kaldığını belirtti ve bu nedenle Haçlıların bu durumdan istifade ederek ana hedefleri olan Kudüs’e ve Orta Doğu’ya yerleşmeyi başardığını söyledi. Selahattin Eyyubi’nin Kudüs’ü almasıyla Haçlı Seferlerinin bir dönem durduğuna işaret eden Prof. Dr. Usta, ancak bu dönemde de haçlıların ticaret yoluyla bir şekilde Müslümanlarla içi içe olduğunu söyledi.

BABA BUSH’UN MANİDAR GAFI

Söyleşide haçlı zihniyetinin bugün de devam ettiği kaydedildi. Prof. Dr. Aydın Usta, bu çerçevede Körfez Savaşı sırasında dönemin ABD Başkanı Baba Bush’un sarf ettiği gafa dikkat çekti. Başkan Bush’un Körfez Savaşı sırasında olayı bir haçlı seferi olarak nitelendirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Usta, “Haçlı zihniyeti son derece milliyetçidir. Osmanlı birinci dünya savaşını kaybedince İngilizler ve Fransızlar, Suriye ve Irak’a girdiler. Ve Haçlı Seferlerinin 1918’te İngilizlerin Kudüs’e girmesiyle bittiğini söylediler. Haçlı Seferlerinin dinle bir ilgisi yoktur. Olsaydı Haçlı Seferleri sırasında birçok insan karşılıklı olarak din değiştirmiştir. Bu o zaman olduğu gibi bugünün siyasi arenasında da ekonomik ve siyasi çıkarlara yönelik bir harekettir” şeklinde konuştu.

AMAÇ HEP AYNI

Prof. Dr. Usta, ABD’nin Irak ve Suriye hamlelerini siyasi ve ekonomik çıkarlar ışığında tekrarlayarak, “Suriye’nin tarihte olduğu gibi bugün de Doğu Akdeniz’de önemli limanları var. ABD buraya gelirse Rusya’ya karşı üstünlük sağlayacağını biliyor. Haçlılar da bu sahilleri tutup buranın zenginliklerini batıya aktarmaya çalışıyorlardı” dedi. Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Usta okurlardan gelen sorulara da yanıt verdi.

Editör: TE Bilisim