Üreten belediye anlayışı ile tasarruf için önemli adımlar atan İzmit Belediyesi, bu kez elektrik tasarrufu için güneş enerjisi ile çalışan sokak lambalarını devreye soktu. İzmit’te ilk olarak Sabri Yalım Parkı’na yerleştirilen güneş panelli sokak lambaları, gün ışığıyla beslendikten sonra ürettiği enerji ile akşamları elektriksiz aydınlatma sağlayacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Doğal kaynakları yoğun kullanmaya çalışıyoruz. Bu sayede de belediyemizin ciddi bir tasarruf atağı yapmasını sağlayacağız. Güneş enerjisi sistemi ile çalışan sokak lambalarımız bu anlamda bize büyük katkı sağlayacak” dedi.

HEM TASARRUF HEM KALİTELİ ENERJİ

Elektrik tüketiminin çok ciddi bir boyuta ulaştığını hatırlatan Başkan Hürriyet, “Bu tüketim aynı zamanda milli servetin tüketimidir. Bu tüketimin önüne geçmek için biz de güneş enerjisinden yararlanacağız. Bundan sonra park ve sokak aydınlatmalarımızda güneş enerjisi ile çalışan sistem kullanacağız. Bu sistem bize hem tasarruf, hem kaliteli enerji sağlayacak. Bu sayede doğayı daha da az kirletmiş olacağız. İzmit Belediyesi olarak üreten belediyesiyiz, ürettikçe de tasarruf eden belediyeyiz” ifadelerini kullandı.

3 SAATLİK GÜNEŞ ENERJİSİ GECE BOYU AYDINLATACAK

Güneş enerjisi sistemi ile çalışan yeni sokak lambaları hakkında teknik bilgileri paylaşan Başkan Yardımcısı Ünal Özmural ise, “Türkiye güneşi önemli ölçüde alan ancak güneş enerjisi ile yeni yeni tanışan bir ülke. Güneş enerjisinin kullanıldığı en önemli yerlerden biri de sokak aydınlatmaları. İlk olarak Sabri Yalım Parkı’nın tamamını güneş enerjisi ile çalışan sokak lambaları ile aydınlatacağız. Bu aydınlatma sistemi ile yalnızca 3 saat gibi bir süre gün ışığını alan paneller sayesinde geceden sabaha kadar bütün alanı aydınlatacak” dedi.

AKILLI HAREKET SİSTEMİ

Akıllı enerji sistemine değinen Özmural, “Bu sokak lambalarının bakım giderleri de mevcut lambalarımıza göre oldukça düşük maliyette. Lambanın üst kısmında güneş enerjisi panelleri yer alıyor. Alt kısmında ise harekete duyarlı reflektör yanıyor. Herhangi bir canlı lamba çevresinde bulunmadığı takdirde kendini otomatikman düşük ışığa ayarlıyor. Ancak çevrede bir hareket hissettiği anda lamba ışık ayarını en üst moda alarak tüm çevreyi aydınlatıyor. Kullanışlı, bakımı az, uzun sürede kullanılabilecek bir akü sistemine sahip” açıklamasında bulundu.

DOĞAL AFET ANINDA KENT KARANLIĞA GÖMÜLMEYECEK

Güneş enerjisi sistemi ile çalışan sokak lambalarının olası bir doğal afet anında elektriğin kesilmesi sonucu çalışmaya devam edeceğini ifade eden Özmural, “1999 yılında yaşadığımız Marmara Depremi’nde hatırlarsanız sokaklarda ışık yoktu. Elektrik kesilse bile güneş enerjisi ile çalışmaya ve aydınlatmaya devam edecek olan bu lambalar sayesinde vatandaşlarımız toplanma bölgelerini kolaylıkla bulabilecek. Bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim