Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu üyesi Adnan Özyalçıner, 8. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı oldu

 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu üyesi usta yazar Adnan Özyalçıner, 2-10 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenecek 8. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı oldu. Fuarın bu yılki teması ise “Edebiyatımızda 50 Kuşağı” olarak belirlendi.
Fuarın onur yazarı etkinlikleri kapsamında Adnan Özyalçıner’in yaşamı ve eserleri üzerine kendisinin de katılımıyla çeşitli panel ve söyleşiler düzenlenecek. 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Onur Kurulumuzun üyesi usta yazar Adnan Özyalçıner’in İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı olmasından çok mutlu olduk. Değerli meslektaşımızı kutluyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi. 
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak. Her sene olduğu gibi Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 29. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilecek. Girişin öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsiz olduğu fuar hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

ADNAN ÖZYALÇINER KİMDİR? 
1934 yılında İstanbul’da doğan Adnan Özyalçıner, Kağıthane 3. Pansiyonlu İlkokulu, Eyüp Ortaokulu ve İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümündeki öğrenciliğini yarıda bıraktı. Bir süre dergi ve kitap dağıtıcılığı, katiplik gibi işlerde çalışan Özyalçıner, Varlık Yayınları ve Kim Dergisi’nde düzeltmenlik yaptı. Yirmi yılı aşkın bir süre Cumhuriyet Gazetesi’nde düzeltmen olarak çalıştı (1959- 1981). Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi’nin (YAZKO) yöneticiliğini ve ikinci başkanlık görevlerini yürüttü. Yazko, Yazko Edebiyat, Yazko Çeviri, Hürriyet Gösteri dergilerinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluş çalışmalarına katılan Adnan Özyalçıner, 1974-1989 yılları arasında kurumun genel sekreterliğini üstlendi. 1984 yılından itibaren Hürriyet Gazetesi’nin kültür-sanat servisini yönetti. Hürriyet Vakfı Yayınları basım sorumluluğunu yürüten Özyalçıner, Simavi Yayınları’nda da görev aldı. Radyo Umut’ta Öykü Defteri adlı programı hazırlayıp sundu. Ateşi Çalmak programının Emeğin Haritası bölümünü hazırladı. 2015 yılında vefat eden eşi Sennur Sezer’le birlikte Kızlar Sınıfı ve Seyyar Kâmil adlı televizyon yapımlarının senaryo yazımında yer aldı. Özyalçıner’in ilk öyküsü Bir Yılbaşı Gecesi, lise yıllarında arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Demet dergisinde yayımlandı. Özellikle Onüç, Mavi, Varlık, Papirüs, Yazko Edebiyat, Halkın Dostları, Yeditepe, Hürriyet Gösteri, Yeni Düşün, Evrensel Kültür, Seçilmiş Hikâyeler ve 1954- 1960 tarihleri arasında yayımlanan “a” dergisinde yazdığı yazıları ve öyküleriyle tanındı. 1972-1974 yılları arasında yayımlanan Yeni a dergisinin yönetimine katıldı. İkinci Yeni’nin şiirdeki tutumunu öyküye uygulayarak eserlerini betimleyici bir üslupla, uzun cümlelere ve ayrıntılara yer vererek kaleme aldı. Öykülerinin yanı sıra çocuklar için de kitaplar yazdı. 1950 kuşağı öykücülerinden olan ve günümüz Türk hikayeciliğinin de özgün isimleri arasında yer alan Özyalçıner, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. 2009 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Ödülü’nü aldı. 18 Nisan 2019 tarihinde yapılan Genel Kurul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu üyeliğine seçildi.

Editör: TE Bilisim