“Kiminiz 12 , kiminiz mezuna kalıp 13 yıllık bir eğitimin sonuna geldiniz ve artık profesyonel olarak bir meslek sahibi olma yolunda tercih yapacaksınız. Karmaşık ve bir o kadar heyecanlı sürecin içerisine girmiş bulunmaktasınız. Bir yandan ailenizin , bir yandan hocalarınızın , bir yandan arkadaş çevrenizin tavsiye/düşünceleri ve en önemlisi de kendi düşünceleriniz. Hemşirelik, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, değerlendirilmesinden, bu kişilerin eğitiminden sorumlu bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir. Bu alanda görev yapabilmeniz için insanları seven , vicdanlı , sabırlı , araştırıcı ve meraklı , dikkatli ve pratik , tıbba ilgi duyan , bir o kadar da soğuk kanlı ve kendinden emin bir yapıya sahip olmanız gerekir” dedi.

HEMŞİRELİĞİ İŞ İMKÂNI İÇİN TERCİH ETMEYİN !

Hemşireliğin çok sayıda kadro açması sebebi ile atanabilme imkânlarının diğer meslek gruplarına göre daha fazla olduğu için , sırf iş bulabilmesi adına öğrencilerin hemşirelik bölümüne yönlendirilmesini son derece yanlış bulan Avşar , “Öncelikle belirtmek isterim ki , hemşirelik atanmışlık değil adanmışlık mesleğidir. Gerek ailenizin , gerek çevrenizin “ataması iyi , kolay iş bulursun” yorumları ile bu BİLİMİ tercih etmeyin ; gerçekten bu mesleği yapabileceğinize inanıyorsanız tercih listesinde hemşireliğe yer verin. ” ifadesinde bulundu.

HEMŞİRELİK EĞİTİMİ NASILDIR ?

Hemşirelik eğitiminin kapsamlı bir süreç olduğunu belirten Avşar , “Hemşirelik bölümü , 4 yıllık bir lisans eğitimini kapsar. Bazı üniversitelerde zorunlu 1 yıl İngilizce hazırlık bölümünün olması nedeni ile 5 yıldır. Sizi bu bölümde neler bekliyor ? Zannedildiği gibi teorik ve pratik olarak sadece kan almak , enjeksiyon yapmak , tansiyon ölçüp serum takılmanın gösterildiği bir alanda değilsiniz , bunlar sadece birkaç haftada öğretilen bilgiler , 4 yıl boyunca bunların öğretildiğini düşünmenin saçma olduğu hepimizce aşikârdır. İlk sene temel tıp bilimleri olarak anatomi , fizyoloji , biyokimya , histoloji ve embriyoloji gibi dersler görürsünüz. Bununla birlikte temel dersiniz olan Hemşirelik Esasları dersini alırsınız. Daha sonra patoloji , farmakoloji , mikrobiyoloji gibi dersleri görürsünüz. Latince terimlerin uçuştuğu bir dünyaya dahil oluyorsunuz , bir süre sonra çevrenizden biri “köprücük kemiği” dediği zaman , neresiydi diye durup düşünür hâle geliyorsunuz ; çünkü siz onu artık “clavicula” olarak biliyorsunuz. İkinci sınıfa geçtikten sonra artık her dönem değişerek son sınıfa kadar majör branş dersleri görmeye başlıyorsunuz. Bu dersler ise ; İç Hastalıkları (Dahiliye) , Cerrahi Hastalıkları , Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) , Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji ve Obstetrik) , Halk Sağlığı , Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri). Bu derslerde , ilgili alandaki hastalıkların tanımını , hastalığa neden olan etkenleri , hastalığın nasıl oluştuğunu , klinik belirti ve bulgularını , nasıl tanı konulduğunu , tedavi ve bakımının nasıl yapıldığını görüyorsunuz. Ayrıca bu süreçlerde dönem içi stajlara çıkıyorsunuz ve eğer üniversitenizin hemşirelik bölümünde internlük uygulaması var ise son sınıfta nöbetlere kalarak mesleğe oryantasyonunuzu sağlamış oluyorsunuz. Stajlarınızda yeri gelecek servislerde olacaksınız , yeri gelecek yoğun bakımlarda , yeri gelecek ameliyathanelerde olacaksınız. 4 yıl sonunda “Hemşire” unvanını alıyorsunuz ve isterseniz yukarıda saydığım majör alanlardan birinde 2 yıl yüksek lisans yaparsanız , o alanda “Uzman Hemşire” – “Bilim Uzmanı” unvanını alıyorsunuz. ” şeklinde ifade etti.

HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA ALANLARI ÇOK GENİŞ !

Hemşirelerin geniş kapsamlı çalışma alanlarının olduğunu belirten Avşar , “Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı hastanelerde , özel hastanelerde , dispanserlerde , aile sağlığı merkezlerinde , Adli Tıp Kurumu`nda , işyerlerinde , okullarda , cezaevlerinde , huzur evlerinde ve daha birçok yerde görevlerini sürdürebilirler. Formasyon alıp sağlık mesleklerinde öğretmen olabilmekle beraber , ayrıca akademik olarak araştırma görevlisi-öğretim görevlisi ya da öğretim üyesi (Dr. Öğr. Üyesi , Doç. Dr. , Prof. Dr.) olarak görev alabilirler.
Son olarak belirtmek isterim ki , hemşireler hekim yardımcısı değildir. Aynı sektörde farklı profesyonel mesleklerdir ve ekip olarak görev yaparlar. Eğer bu mesleği bilinçli ve istekli olarak yapacaksanız , meslekî değerlerimize sahip çıkıp her zaman bunu koruma ve geliştirme çabasında ilerleyecekseniz , alanımıza hoşgeldiniz. ” dedi. 

Editör: TE Bilisim