Fransa’nın Strasburg şehrinde Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 37. Genel Kurul Toplantısına Türkiye’yi temsilen Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın katıldı. 31 Mart ve 23 Haziran 2019 yerel seçimleri nedeniyle Avrupa Konseyi’nin yazdığı rapor üzerine bir değerlendirme yapan Başkan Büyükakın, raportörün yazdığı raporu red ettiklerini söyledi.  Başkan Büyükakın konuşmasında, “Değerli röportör az önce sunum yaparken acaba hangi ülkeye gitti hangi ülkede ki koşullardan bahsediyor diye endişelendim. Bahsettiği ülkenin Türkiye olmadığını ben biliyorum” dedi.

“GERÇEK DIŞI RETORİK” 

İngiltere’den Raportör Andrew Dawson’ın değerlendirmelerine cevap veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, “Olayı bu kadar bir retorikle anlatması son derece gerçek dışıdır. Mesela Türkiye’ye geldiğinde güvenlik güçlerinden bahsetti kendileri. Bende şehre indiğimde, Strasburg gibi güvenli riskin olmadığı terör riskinin olmadığı bir şehre geldiğimde, uzun namlulu silahlarla askerlerin çevrede dolaştığını gördüm. Hemen yan tarafta kapının önünde aynı askerler var. Hangi güvenlik riskinden bahsediyorlar. Kendilerinin güvenlik riskini almamız o ülkenin güvensiz olduğunu mu gösterir” ifadelerini sarf etti.

“RAPORTÖRÜN OBJEKTİFLİĞİNİ KAYBETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ” 

Raportörün görevden almalardan bahsettiğini vurgulayan Başkan Büyükakın, yedi görevden alma vakası var diyerek şu şekilde konuştu: “Yedi tanesi de yüksek yargı organının seçim otoritesi olarak karar verdiği yasa hükmünde ki kararlardır. Yargı kararlarıdır. Kendilerinin izleme Komitesi olarak görevleri özerklik şartına bağlı kalmaktır. Özerklik şartında aranan hususlar anayasal bir hüküm olması yasal hüküm olmasıdır. Oysa bu düzenlemelerin tamamı bizim hukukumuzda var. Kendilerinden objektif bir denetleme ve izleme yapmalarını beklerdik. Şartın hangi maddesinin ihlal edildiğini göstermelerini beklerdik. Aynı zamanda medyanın hangi unsurlarının bahsettiği şekilde tehdit alıntında olduğunu da raporda görmek isterdik. Biz raporun adil ve dengeli bir şekilde yazılmadığını sadece muhalif bir gözle yazıldığını ve raportörün objektifliğini kaybettiğini düşünüyoruz ve raporu red ediyoruz” dedi.

“İZİN VERİR DEVAM ETMESİNE GÖZ YUMAR MIYDINIZ?”

Raporla alakalı meclis üyelerinin konuşmaları üzerine ikinci kez söz alan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, “En öncelikle sizlere bir soru sormak istiyorum düşünmeniz için. Türkiye’de özellikle Güneydoğudaki durumu anlamız için. Herhangi bir ülkede Avrupa’nın her hangi bir ülkesinde seçilmiş bir belediye başkanı örneğin DEAŞ terör örgütü üyesi ile irtibatlı olsaydı, ona yardımda bulunsaydı, onunla ilişkisi olsaydı ve mahkemeleriniz veya kamusal organlarınız buna ilişkin delillere sahip olsaydı, siz bu belediye başkanının görev yapmasına izin verir devam etmesine göz yumar mıydınız? Önce bunu düşünmenizi istiyorum. Görevden alınan bu belediye başkanları idarenin keyfi uygulamaları ile görevden alınmış değildir. Halklarında ciddi terörle iltisaklı irtibatlı olduklarına dair deliller vardır ve yargı organları tarafından devam etmekte olan davaları vardır. Bununda özellikle bilinmesini istiyorum” vurgusu yaptı.

“ACABA JEOPOLİTİK BAŞKA KAYGILARI MI VAR”

Büyükakın ayrıca; “İzleme komitesi Diyarbakır’a izleme komitesi üyeleri yollamak isterse orada ismini belirtmek istemediğim bir parti var. O partinin binasının önünde bekleyen anneleri dinlemek isterse, o anneler o Diyarbakır’daki Kürt anneler o partinin önünde nöbet tutuyorlar. Bizim çocuklarımızı PKK terör örgütünden geri verin diyorlar. O anneleri de bu heyetin dinlemesini istiyorum. Son olarak izleme komitesini Türkiye olarak biz davet ettik zaten. Gizlediğimiz hiç bir şey yoktu. Özellikle Almanya’dan katılan üye arkadaşımıza hatırlatmak istiyorum. İzleme komitesinin seçimlerdeki değerlendirmesiyle Suriye arasında nasıl bir alaka kuruyorlar ve Türkiye söz konusu olduğunda neden bütün meseleleri masanın üzerine çıkartıyorlar? Acaba jeopolitik başka kaygıları mı var?” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim