Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın,  Kocaeli’nde ulaşıma dair tüm unsurların tek bir merkezden yönetileceği ve denetleneceği yerli ve milli yazılımlar ile desteklenerek kurulan Trafik Yönetim Merkezi’ni ziyaret etti. İzmit SEKA Park alanında kurulan Trafik Yönetim Merkezi incelemesinde AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş , Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Güney de Başkan Büyükakın’a eşlik etti. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) unsurlarını içinde barındıran ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğü trafik birimlerinin koordineli şekilde hizmet etmesine imkân sağlayacak merkezin incelenmesi sonrası bir açıklama yapan Başkan Büyükakın, “Bu merkezimizle şehrin tamamının anlık fotoğrafını çekebileceğimiz, trafiğin nerede sıkıştığını ve nerede oluştuğunu görebileceğimiz, ona göre karar alıcıların eline çok güçlü verilerin ulaşacağı bir sistem kurulacak. Bir manada trafiğin sinir uçlarını yönetmiş ve haritalarını çıkartmış oluyoruz” dedi.

AĞIR VASITALARIN GEÇİŞLERİ TAKİP EDİLECEK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Ulaşım Dairesi Başkanı Ahmet Çelebi ve teknik ekibin de hazır bulunduğu incelemede Başkan Büyükakın merkezin çalışması hakkında detaylı bilgi aldı. Sinyalizasyon yönetim sistemi, trafik kameraları, yoğunluk sensörleri, yoğunluk haritaları, video mesaj sistemi, radar ve değişken trafik işaretleri yönetimi, toplu taşıma yönetim ekranları, tramvay hattı izleme, trafik zabıta, servis araçları denetim, afet ve kriz yönetim unsurlarını içerisinde barındıracak yönetim merkezi, kentteki çok önemli bir ihtiyaca cevap verebilecek birçok özelliği içerisinde barındıracak. Özellikle şehirlerarası geçiş güzergâhında bulunan D100 ve D130 gibi tüm ana yollardaki trafik yoğunluğu, sinyalize kavşakların uzaktan yönetilmesi, tehlikeli yük taşıyan ve ağır vasıtaların geçişlerinin takip edileceği bir merkez olacak.

“TRAFİK AKIŞININ VE YÖNETİMİNİN BEYNİ OLACAK”

Farklı birimlerin bir arada çalışacağı 12 operatör ile bir çok fonksiyonun entegre şekilde görev yapacağı kurulumu yüzde elli aşamasına gelen bu merkezin kurumlararası koordinasyonla daha da gelişeceği bilgisini alan Başkan Büyükakın, “Trafik Yönetim Merkezi, bir bütün olarak trafiğe ilişkin tüm sistemleri kullanmakla birlikte onu yönetmek açısından da önemlidir. Burası aslında toplu taşımanın, otoparkların ve trafikteki araçların yönetiminin beyni diye düşünebileceğiniz bir noktadır. Bütün sistemlerimiz ve 250’ye yakın kavşağın tamamı buraya bağlı olmakla birlikte bu merkezden idare edilebilmektedir. Yine toplu taşıma araçlarının içindeki kameraların tamamı buraya bağlı durumdadır. EDS kameralarının önümüzdeki süreçte yaygınlaştırılması ile onların da tamamı buraya bağlı olacak. Bu merkezimiz; şehrin tamamının anlık fotoğrafını çekebileceğimiz, trafiğin nerede sıkıştığını nerede oluştuğunu görebileceğimiz ve ona göre buradan karar alıcıların eline çok güçlü verileri ulaştıracak bir merkez olacak. Bir manada trafiğin sinir uçlarını buradan takip etmiş ve yönetmiş olacağız” açıklamasını yaptı.

TRAFİKTE İŞ BİRLİĞİ

D100 ve D130 üzerinde kurulan bluetooth sensörler vasıtasıyla trafik yoğunluğu geçen araç sayıları ve cinsleri ile trafik yönetim birimlerine veriler sağlayacak olmasının yanı sıra yoğunluğa göre sürücülere alternatif güzergâhlar sunacak olmasına değinen Başkan Büyükakın, “Akıllı Şehirler dediğimizde ayrılmaz bir bileşen de akıllı ulaşım sistemleridir. Bu o akıllı ulaşım sisteminin kentimizde atılmış ilk adımıdır. Bu yolla Büyükşehir Zabıta ve Ulaşım dairelerimiz ile Emniyet Müdürlüğümüz burada ortaklaşa çalışma imkânı bulacaklar. Özellikle Emniyet Müdürlüğümüzün elinin güçlenmesi ve trafik tedbirlerinin daha güçlü hale gelmesi açısından da çok önemli bir altyapıya sahiptir bu merkezimiz” dedi.

SANTRAL YOKUŞUNA DA ÖNLEM ALINMIŞ OLUYOR

Gazanfer Bilge Bulvarı santral yokuşu kavşağında yaşanan kazaları önlemek için kurulan Gabari Kontrol Sistemi ile bu yolu kullanmaması gereken sürücüler uyarılacağı ve kullanmaları durumunda cezai işlem uygulanacağı bilgisini de alan Başkan Büyükakın, “Geçtiğimiz günlerde basına tanıtılan santral kavşağındaki bir Video Mesaj Sistemimiz (VMS) vardı. O bölgede birçok tedbir aldık. Bu manada Emniyet Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Yeri geldi o bölgede ekip otosu bekletti. Ama 24 saat boyunca bunu yapma imkânımız yoktu. Şimdi oraya koyduğumuz sensörler vasıtasıyla biz yirmi dört saat plaka tanıyabiliyoruz. Oradan belli yüksekliğin üzerinde olan ve geçmemesi gereken aracın geçtiğini tespit eder etmez de hemen yan tarafta ayrı bir ofiste çalışan emniyetteki arkadaşlarımız da o araca ceza işlemi uyguluyorlar. Ceza bu manada çok caydırıcı bir işlemdir. Gelecekde bu sistem oturduğu zaman buradan biz şehirdeki bütün trafik ihlallerini, kırmızı ışık, hız ve parklanma ihlallerinin tamamını b kontrol etme ve yönetme imkânına kavuşacağız” sözlerini sarf etti.

“TRAFİĞİ YÖNETME AÇISINDAN DA ELİMİZDE BİR VERİ SETİ OLACAK”

“Aynı zamanda elimize kavşak düzenlemeleri için de çok ciddi bir veri seti buradan gelecek” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Büyükakın, şunları da kaydetti: “Çünkü sistem bir taraftan da şunu sayıyor, kaç tane araç hangi noktadan, hangi saatlerde geçiyor. Bu sayılar bizim trafiği yönetmemiz açısından ve kavşak standartlarını belirlememiz açısından çok önemli. Yine lojistik trafiği yönetme açısından da elimizde bir veri seti olacak. Hangi saatlerde lojistik trafiği serbest bırakacağız. Hangi saatlerde yasaklayacağız, hangi tür araçlar girecek, hangileri girmeyecek tamamını çok büyük bir koordinasyon içerisinde yürüteceğiz. Ben özellikle Emniyet Müdürümüz başta olmak üzere onun tüm ekibine bu güzel eserin ortaya çıkmasındaki desteklerinden ve iş birliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

ÖNEMLİ BİR YATIRIM

“Hep hayal ettiğimiz daha mutlu bir şehir olmak için, Akıllı Ulaşımın önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” diyen Başkan Büyükakın, “Bu alanda Trafik Yönetim Merkezi çok önemli bir yatırımdır. Çünkü önümüzdeki süreçte oluşturulacak olan bu sistemle konuşarak çalışan bir yazılım şehrin neresinde otopark var, trafik nerede sıkışık hangi yollar açık bunları bize gösterecek. Şu anda kullanılan Yandex ve Google Haritalar gibi uygulamalarda çok daha ciddi bir veri altyapısı ile çalışacak. Biz böylelikle bir noktada trafik sıkışıyorsa bir başka noktada açık şeklindeki trafik önerilerini trafik yönlendirme önerilerini de almış olacağız. Bu hem Büyükşehir belediyemizin trafik ekiplerine hem Emniyet trafik ekiplerine sistemin yönetimi açısından trafiğin yönetimi açısından çok ciddi bir imkân sağlamış olacak. Şüphesiz bunun bir başta dolaylı katkısı da güvenlikle ilgili süreçler olacaktır. Ben bir kez daha tüm arkadaşlarıma ve emniyetteki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.

TİPİOĞLU, “ÇOK ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Kocaeli İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu ise, “Trafik Yönetim Merkezi, trafiğin düzenlenmesi noktasında çok katkı sağlayacak. Büyükşehir Belediyemizin veri kaynakları ile Emniyetimizin veri kaynakları aynı anda değerlendirmek suretiyle bu kazaların önlenmesi ve trafiğin denetlenmesi noktasında çok önemli bir açığı kapatacak diye düşünüyorum. Kocaeli’ne yakışan bir Trafik Yönetim Merkezi oldu. Buradan daha da geliştirmek üzere başkanımızın da ifade ettiği gibi EDS altyapısı diğer altyapıları geliştirmek suretiyle Kocaelilere hizmet noktasında ciddi fayda sağlayacak. Bu manada Emniyet Müdürlüğümüze destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza, çalışanlarına şükranlarımızı ifade ediyoruz” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Editör: TE Bilisim