Kocaeli’nin Akçakoca Mahallesi’nde bir yamaçta bulunan Tarihi Kapanca Sokağı, 19. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyan ahşap yapılardan oluşuyor. Ana yoldan, Kocaeli Saat Kulesi ve Hümayun Kasr-ı‘na çıkan yokuştan devam ederek karşılaşacağınız meydandan 150 metre kadar bir süre daha yokuş çıkarak ulaşabileceğiniz Kapanca Sokak‘ta bulunan evlerin yaklaşık 18 tanesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescil edilerek koruma altına alındı. Daracık sokaklarda birbirinden güzel ahşap evleri gördüğünüzde pişman olmayacağınız Kapanca Sokak’ta her bir yapı kendi başına bir eser ve bu eserler sizleri bekliyor.

ŞEHİR MERKEZİNE SADECE 500 METRE UZAKTA

Kentsel sit alanı içinde kalan yolun her iki tarafından sivil mimarlık örneği yapılardan oluşan bir sokak olan Tarihi Kapanca’da bir tane çesme, bir tane sarnıç ve bir tanede okul bulunuyor. Şehir merkezine 500 metre mesafede bulunan Kapanca Sokağı’nı ziyaret etmek isteyenler yaya olarak gidebiliyor. Sokaktaki birçok ev restore edilirken bu evlerin eski tarihsel dokusu muhafaza edildi. Kocaeli’ndeki sivil mimari örneklerinin en önemlileri Kapanca Sokak ve çevresinde bulunuyor. 19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu evlerden 18’i tescil edilerek koruma altına alındı.

BASIN MÜZESİ, TARİHİ ÇARŞI VE BUTİK OTEL

Kapanca Sokağın yokuşunu çıkarken solda kalan Kocaeli Basın Müzesi’nin içerisinde gazete kupürlerini ve basın ekipmanlarını görebilirsiniz. Yenilenen ve Basın Müzesi'nin hemen bitişiğindeki yer alan konakta açılan "İzmit Tarihi Çarşı" ise tarih koridoru da ziyaretçilerin önemli bir uğrak yeri oldu. İçerisinde, kolonyacı, tatlıcı, takı ve aksesuarcının yanı sıra mobilya resteratörü, çini ürünleri, el sanatı eserler, kahveci ve İzmit’in sembolik yapılarını anlatan hediyelik eşya dükkânı bulunan Tarihi Çarşı, tarihe merakı olanların ve İzmit’i yakından tanımak isteyen herkesin ziyaretine açık. Tarihi sokakta bir de restorasyon sonrası butik otele dönüşen bir konak da bulunuyor.

BAŞVURULAR İNTERNET SİTESİNDE

Kocaeli’nin tarihi, turistlik ve doğal mekânlarını ücretsiz olarak gezmek isteyen vatandaşlarwww.gezgorkocaeli.com internet adresini ziyaret ederek katılmak istedikleri turu seçebiliyor. En az 20 kişi olmak ve 18 yaşından büyük olmak kaydıyla gruplar, gezmek istedikleri turu internet sitesinden seçerek başvuru yapabiliyor. Başvurmak isteyen vatandaşlar ayrıca Büyükşehir 153 Çağrı Merkezi’ni de arayabiliyor.

Editör: TE Bilisim