Ülkemiz sosyolojisinde, biri dün olmak üzere kayıtlara geçen iki dramı yüzleştirmek amacıyla bu yazı metnini kaleme almak istedim.

1- Dün, biri öğretmen yaşlı bir çift, eski öğrencileri tarafından hırsızlık nedeniyle katledildi.

Adana'nın Karaisalı ilçesinde, yaşlı çiftin evlerinde başlarından vurularak öldürüldüğü dramı dün TV'lerde izledik.

Elif öğretmen ve Mehmet Fevzi Atay çiftinin, daha önce de keşif amacıyla ziyaret yaptıkları eve giren öğrencileri, hırsızlık yaptıkları esnada eve gelen eşlerin bileziklerini de almak için ikisini de silahla vurarak katleden zanlılar O.Ü, A.A, P.K. A.U. gözaltına alındı.

İnsanın kanını donduran bu olayı, bu melunların suratına atılacak tokat gibi başka bir öyküyle karşılaştırmak istiyorum.

2- HERKES GÖZLERİNİ KAPATSIN!..

48 yıl önceki (sosyal medya paylaşımıdır) ilkokul öğretmenini parkta gören bir şahıs, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" der.

İhtiyar öğretmen de 'hayır tanımadım' der. "Hocam nasıl tanımazsınız!.. Ben ilkokul öğrenciniz M....a. Sınıfımızda bir arkadaşın saati kaybolmuştu da ben almıştım Hocam. Siz de "herkes kalksın ve ellerini tahtaya dayasın, arama yapacağım" demiştiniz. Ben de çok korkmuştum; soğuk terler döküyordum...

"Şimdi herkes gözlerini kapatsın" diye sizden bir komut daha gelmişti.

Ben de ortalarda bir yerdeydim. Aranma sırasında saati cebimden sessizce almış̧ ve aynı sessizlikte aramayı sürdürmüştünüz. Kimseye bir şey söylemeden saati sahibine vermiştiniz.

Şu hayattaki en büyük dersi sizden o gün aldım. Her aklıma gelişinde sarsıldım ve kendimi, sizden kalan erdemin koruyucu gölgesinde hissettim.

'Hocam, o günü ben hiç unutmadım. Şimdi hatırladınız mı beni?

İhtiyar Öğretmen;

'O olayı ertesi gün unutmuştum ben. Şimdi sen anlatınca hatırladım.

Sizlere "GÖZLERİNİZİ KAPATIN DEYİNCE BEN DE GÖZLERİMİ KAPATMIŞTIM" o yaştaki her çocuğun düşebileceği yanılgıya düşen öğrencime karşı içimde bir yargı oluşsun istememiştim. O sen miydin, bilmiyordum; nasılsın?" der.

Evet, asaleti görüyor musunuz! İşte bu ilkeye sahip öğretmenlerin bugün öğrencileri tarafından katledilmesi neyin nesidir?.. Kimse mazeret üretmesin; bu utançtan tüm toplum sorumludur.

Saygımla...