Makalenin konusu neden midye ve midyeciler dediğinizi duyar gibiyiz.

Türkiye genelinde ünüyle meşhur Midyeci Ahmet 10.şubesini ilimizde açtı. Açılış tarihini bilen ve programını ona göre yapan, iş arkadaşlarım hemen yemeğe gitti. Büyük bir zevkle mahareti anlatılan, Midye ve ustası. Benim hiç yemediğim yemeyi de düşünmediğim tabi ki bu kişisel bir tercih lakin sayısı azımsanmayacak çok kişinin sevdiği Midye

Başta İstanbul ve tüm Türkiye de afiyetle yediğiniz midye dolmalarının, denizi olmayan, Mardinli ustaların elinden çıkması ve yine satışının da yine onlar tarafından yapılıyor olması sizce garip değil mi? emin olun değil ve buna  bilimsel bir açıklama da getirilmiş.

Yıllar önce Uzmanlar Mardin’de yaklaşık 144 milyon yıl öncesine ait, "midyenin atası" tabir ettikleri kabuklu deniz canlısı ve deniz kestaneleri ile Derik ilçesinde 550 milyon yıl öncesine ait "Hamam böceklerinin atası" tabir ettikleri soyları tükenmiş deniz böceklerinin bulunduğunu tespit etmiş ve yazmışlardı..

Türkiye’nin en zengin fosillerinin Mardin’de tespit edildiğini yazan ve  ifade eden uzmanlar, 50 milyon yıl önce deniz bulunduğunu iddia ettmiş ve Mardin’de deniz canlılarına ait fosillerin paleontologlar tarafından incelenmesini talep etmişlerdi.

Akademisyenler bölgenin sadece arkeolojik açıdan değil fosil, mineral ve maden açısından da çok zengin olduğuna dikkati çekerek, bu alanda araştırma yapmak isteyen uzmanları bölgeye davet etmiş, kentin bilim adamları için adeta laboratuvar olduğunu ifade etmiş, Mardin’in fosil açısından çok zengin olduğunu bunu bilim dünyası ile paylaşmak istediklerini defaten belirtmiş,uzmanların araştırma yapmak için Mardin’e gelmelerini umutla beklemişlerdi.

Milyonlarca yıl önce jeolojik zamanların çeşitli dönemlerinde yaşamış organizmaların günümüze ulaşmış, taşlaşmış kalıntı ve izleri olan fosillerin bilimsel açıdan çok değerli olduğunu,fosillerin yaşadıkları dönemin canlı yaşamı, evrim ve dünya hakkında bilgiler verdiğini, jeolojik yaş tayininde de önemli olduğunu  bilmeyen azdır sanırım.

Mardin zengin kültür, inanç ve geleneksel mimarisi, beşeri ve kültürel özellikleri, jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan  ilginç ve renkli yapısı, çevre iller fosil rezervleri ve doğal kaynaklar açısından zenginliği. mineral, kayaç ve fosil örnekleri bilimsel açıdan şaşırtıcı ve hayranlığa şayandır.

Bu rezervlerin korunması, belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekir.

Bilimsel açıdan çok değerli fosillerin tahribatını, ticaretini ve izinsiz yurt dışına çıkartılmalarını engelleyecek yasal düzenlemeler uygulanmalı ve bu konuda vatandaşlar bilgilendirilmelidir.