Özellikle son yıllarda birçok ebeveyn için bir endişe kaynağı haline gelen online oyun bağımlılığı.
Çok uzun zamanlarını oyun oynayarak geçiren çocuklara sahip olduk.Bir ebeveyn olarak çok endişe duyuyoruz.
Bu oyunlar çocuklarımızı nasıl etkiliyor?biliyormuyuz?
Çocuklar için oyun oynamak hayatın en önemli parçalarından biridir.Oyunların, çocukların arkadaşlarıyla sosyal ilişkilerini geliştirdiğini, hayatla başa çıkma becerilerini arttırdığını ve hayal güçlerini beslediğini bilmeyen yoktur sanırım. Dolayısıyla bir çocuğu oyun oynamaktan mahrum bırakmak onun gelişimine önemli bir sekte vuracaktır.
Lakin internet üzerinden oynanan oyunları tüm bu işlevleri yerine getirdiğine pek olumlu yaklaşamıyorum. Sanırım çok örnek vardır.
Gittikçe büyüyen ve güvensizleşen şehirlerde yaşayan çocukların, eskiden olduğu gibi sokakta buluşup birlikte oynama imkanları artık sınırlıdır. Bu sebeple internet üzerinden arkadaşları veya tanımadıkları kişilerle beraber oynadıkları oyunlar bir noktaya kadar normal olarak görülebilir.

 

BİZCE
Ebeveyn olarak online oyunlar konusunda ÇOK endişe duymalıyız. 
Araştırmalar, çocuk ve ergenler arasında çevrimiçi oyun oynama davranışı problemli hale geldi. En önemli üç belirtisi; oyundan uzak kaldığında sıkıntı yaşamaya başlaması, oyun oynarken kontrolünü yitirmesi ve oyun oynamasının aile, arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyip okul başarısını düşürmeye başlamasıdır.
İçe dönük, sosyal kaygısı yüksek, depresif, dikkat bozukluğu, gerçek hayattaki yalnızlıklarını ya da güçsüzlüklerini unutabilecekleri güçlü bir karakter yaratmak ve sosyal risklerin en aza indiği sanal bir ortam onlara çekici geliyor.
İncelemelerimiz de evde, komşuda, arkadaş sohbetinde, kullandığımız toplu taşıtlarda izlediğimiz birçok çocukta oynadıkları oyunlar da güçlü bir savaşçı ya da “büyücü” olabilecekleri bu ortam, gerçek hayatın sıkıntılarından kaçmak için ideal bir yer olarak görünüyor...
Eğer çocuğumuzda olumsuz yönde bir yönelim görüyorsak, bu konuda kısıtlayıcı ve aile içi gerginliğin artmasına sebep olacak şekilde davranmak çocuğumuzun bizden daha çok kaçış göstermesine sebep olabilir. Bunun yerine, oyun bağımlılığına sebep olabilecek etkenleri anlamaya çalışmak, bu olası etkenlerin üzerine aile olarak odaklanarak, aile içi iletişimi ve ilişkileri güçlü hale getirmeye çalışmak, çocuğumuz ve bizim için çok daha faydalı olacaktır.