Biz ağlamasak da gözümüzde sürekli bir göz yaşı üretimi olmaktadır. Göz kapak kenarlarındaki göz yaşı bezleri tarafından üretilen gözyaşı sıvısı tüm göz yüzeyini ıslatarak kayganlaştırarak ve yıkayarak göz yaşı kanalları tarafından atılır. Ve bu döngü sürekli devam eder. Herhangi bir nedenle göz yaşı üretimi azalırsa gözde kuruluk batma yanma kızarıklık görmede bulanıklık ile neticelenen kuru göz sendromu ortaya çıkar. 

Göz kuruluğunun en sık olarak olarak izlendiği hasta gurubu menapoz sonrası dönemde, diabet hastası, ileri yaş bayan hastalardır. Ancak günümüzde hızlı yaşama, uyku dengelerinin bozulması, yoğun bilgisayar kullanımı, yoğun klimalı ortamlar nedeniyle kuru göz hastalığına daha genç yaşlarda da sık olarak rastlanmaktadır.  

En sık gözlenen bulgu gözde kızarıklık, ani oluşan batma hissidir. Hatta bazı hastalar gözde batma hissi ile refleks olarak oluşan aşırı sulanma şikayeti ile bile başvurabilmektedirler. 

Lens kullanıcıları uzun yıllar sonrasında birer kuru göz hastası adayıdırlar. 

Yoğun bilgisayar kullanan hastalarda göz kırpma refleksini azalır, bunun neticesinde kuru göz hastalığı ortaya çıkmaktadır. Özellikle banka çalışanları tüm gününü bilgisayar karşısında geçiren hastalarda bu durumla sık olarak karşılaşmaktayız.

Göz kapak kenarı enfeksiyonu olarak adlandırılan blefarit hastalığı da kuru göz nedenleri arasındadır.

Bazı romatizmal hastalıklarda şiddetli kuru göz hastalığına neden olmakta ve yoğun ilaç tedavileri gerekmektedir. 

Ciddi romatizmal hastalığı olan hastalarda sistemik tedaviler gerekmektedir.

Ciddi ek hastalığı olmayan basit kuru göz hastalarına günlük kullanabilecekleri damla tedavileri ile rahatlama sağlamaktayız. Göz kapak kenarı enfeksiyonu olan hastalarda ise kapak kenarı temizleyici solüsyonları kullanımının yanında ek ilaç tedavileri önerebilmekteyiz.

Prezervan madde içermeyen günlük kullanımlık olan gözyaşı damlalarının kullanımı çok etkili olmakta iken prezervan madde içeren bir damlayı suni gözyaşı bile olsa uzun dönemler kullanmak da yan etki olarak başka sorunlara neden olabilmektedir. Uzun süreli gözyaşı damlası kullanıp hala sorun yaşayan hastalarda bu ayrıntıya özellikle dikkat edilmelidir.

Daha ileri hastalık boyutları durumlarında olan hastalarımıza kendi kanlarından elde edilen otolog serum tedavileri de uygulayabiliyoruz.

Editör: TE Bilisim