Değerlendirmeler yapılarak karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.

Ziyarete Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Faruk Demirhan, Başkan Yardımcıları ve Birim Sorumluları eşlik etti.

Gebze’de uygulanan Filyasyon çalışmaları neticesinde, tehlikenin hala devam edip etmediği veya başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edile bilineceğine dikkat çeken Ergüney konuşmasında ; “Gebze ilçemiz hepimizin bildiği gibi Kocaelimizde nüfusu itibari ile ilk sırada gelmektedir. Sokağa çıkmayanların evde kendilerini izole edenlerin bu mücadelede görünmeyen kahramanlar olduğunu hatırlatırım. İlimizde ve Gebze’mizde tüm vatandaşlarımızla beraber COVID-19 ile mücadelede başarıyla tamamladığımız ilk aşamanın ardından başlattığımız normalleşme adımları kapsamında ve çeşitli fikir alışverişinde bulunmak için bugün Gebzedeyiz. Doktorlarımız, sağlık personellerimiz ve yardımcı personellerimizden oluşan filyasyon saha ekiplerimiz gittikleri adreslerde temaslıları tespit ederek, 14 gün boyunca gözlem altında tutulmalarını, testi pozitif çıkanların da tedavilerinin hemen yapılmalarını sağlıyor. Bu arada salgına karşı mücadelede en ön cephede, gecesini gündüzüne katarak, özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere herkese teşekkür ederim. “ dedi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu konuşmasında ; ” Filyasyon çalışmalarımız hafta içi ve haftasonu olmak üzere 7/ 24 çalışmaya devam etmekte, pozitif vakaların temaslarına yönelik saha çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Çeşitli semptomlar görülen kişi veya kişilerin Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne (HSYS) vakanın bütün bilgileri düşüyor. Bizlerde HSYS ekranlarımızda pozitif vakalı veya temaslı olan vatandaşlarımız ile iletişime geçiyoruz zaman kaybetmeden tedavi süreçlerini başlatıyoruz. Tabi bu süreçte evlerimiz salgına yakalanma riskine karşı en güvenli ortam olmaya devam edecektir. Herkesi tedbirli olmaya ve 65 yaş üstündeki büyüklerimiz ile gençlerimizi sokağa çıkma kısıtlaması sonucunda ileri yaşta pozitif vaka sayılarında belirgin azalma görüldüğünü bildiririm. ” dedi.

FİLYASYON NE DEMEK?

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde filyasyon kelimesi şöyle açıklanmaktadır; “Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır.”

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim