Çocuklarımıza karşı her türlü kötü muamelenin önlenmesi, insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarının sağlanması için tüm Partilerin ittifakı ve ortak kararı ile kurulan “Çocuk Hakları Alt Komisyonu” olarak bilgilendirme, bilinçlendirme, denetleme faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Radiye Sezer Katırcıoğlu, komisyonun faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Süreç içerisinde ayrıca Çocuk İşçiliği alanında Şanlıurfa ve Ordu illerine Yurt içi inceleme ziyareti yapıldığını aktaran Katırcıoğlu, Yeni yasama döneminde ise Bursa, Adana ve Kayseri ziyaretleri ile sahada olmaya devam edeceklerini ifade etti.
HEDEFİMİZ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ SIFIRLAMAK
İnceleme ziyaretlerinde mevsimlik tarım işçi aileleri ve çocukları ile yüzyüze görüşmeler gerçekleştirildiğine değinen Katırcıoğlu, Çocuk işçiliği ile mücadelede uygulanan METİP projesinin Komisyonumuz olarak yerinde incelendiğini, METİP Projesinin öncelikle çocukların okula devamını sağlamak, annelere eğitim ve birçok sosyal destek verilerek insani barınma alanlarını oluşturan, örnek ve başarılı bir proje olduğunu söyledi. Dünya’da 168 milyon çalışan çocuk olduğunu söyleyen, ülkemizde ise 1994 yılında %15,2 olan çocuk işçi oranının bugün %4,4’e düşürüldüğünü belirten Katırcıoğlu, “hedefimiz bu oranı ülkemizde sıfırlamak.” dedi
EBA ÜZERİNDEN 100 BIN CANLI DERS ILE 2 MILYON ÖĞRENCI DERS ALDI
Komisyonun, kurulduğu ilk günden beri temel çalışma alanlarından birinin çocukların eğitimi olduğunu dile getiren Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti olarak politikalarımızı 19 yıl boyunca bu irade üzerine kurguladık. Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi, 2002'ye göre 12 kat artışla 161,1 milyar lira olmuştur. Çocuklarımızın ortaöğretimde okullaşma oranı 2002'de yüzde 48'ken, bugün yüzde 84,5'lere ulaşmıştır. Hedefimiz yüzde 100 okullaşma oranını yakalamaktır. Bu kapsamda komisyonumuzca Milli Eğitim Bakanlığının EBA uzaktan eğitim sistemini yerinde inceleme ziyareti gerçekleştirdik. Bugün Kovid-19 ile mücadelede EBA sistemi üzerinden 100 bin canlı ders ile 2 milyon öğrenci video konferans aracılığıyla ders almaktadır. Ayrıca ihtiyaç sahibi çocuklarımıza ve tüm öğrencilerimize tablet, bilgisayar, internet ve televizyon destekleri bakanlığımız ve yerel yönetimlerce sağlanacaktır. Komisyonumuzca bunun da takipçisi olacağız." Türkiye'nin, dünyada en fazla insani yardım gerçekleştiren ülkelerin başında geldiğini, 4 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını anımsatan Katırcıoğlu, göçmenlere ve sığınmacılara sadece barınma değil, eğitim ve sağlık başta olmak üzere her türlü imkânın sağlandığını kaydetti. Katırcıoğlu, 1 milyon 700 binden fazla Suriyeli çocuğun, Türkiye'de örgün eğitim hakkını kullandığını bildirdi.
İKİYÜZLÜ AVRUPA’NIN POLİTİKASI DEŞİFRE OLDU
Katırcıoğlu, "Avrupa'ya baktığımızda kaybolan çocukları görüyoruz, Midilli adasına baktığımızda kamplarda yanan kadın ve çocukları görüyoruz. Edirne sınır kapısında gerçek kurşunlarla sığınmacıların öldürüldüğünü, yaralandığını görüyoruz. Bizlere insanlık dersi vermeye çalışan Avrupa, insanlıkta sınıfta kalmıştır. Bu ikiyüzlü politikaları deşifre olmuştur." dedi.

Editör: TE Bilisim