Mutlu, günümüzde Ege Bölgesi sallanmakta, en son Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ ve Malatya’yı içine alan üzücü bir deprem yaşandığını belirterek “ Uzmanlar İstanbul için deprem uyarılarını yenilemişler ve çok da uzak olmadığını söylemekteler.
Bölgemizde en son yıkıcı deprem ile 1999 yılında 17 Ağustosta karşılaştık ve 15 bin’in üzerinde vatandaşımızı kaybettik. 1999 Gölcük depreminde kırılan fay ile üretilen şiddet ile Düzce ve İstanbul Avcılar zarar gördü. Depremin hemen akabinde kırığın doğu ucu Düzce depremi 12 Kasım da kırılarak bizi yine etkiledi ve hasar gören ve yorulan binalarımız yıkıldı. Şimdi ise batı ucunda Avcılar bölgesinde İstanbul Depremi beklenmekte. Nasıl ki Avcılar bizde olan depremden etkilenmiş, zarar gördü bizde beklenen depremden etkileneceğiz.
İlimizde yaşanan 1999 Depremi sonrası ilçelerimize göre orta hasarlı bina sayıları ise; Darıca 1658, Gebze 941, İzmit 937, Gölcük 682,Derince 622, Kartepe 524, Başiskele 400,Körfez 378, Karamürsel 206, Çayırova 40, Dilovası 194, Kandıra 89, İlimizde Kentsel Dönüşüm çok yavaş ilerlendi Yıllar geçtikçe özellikle AK parti iktidarı ile kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme döndü.”

BÜTÇE AÇIĞI KAPATMAK İÇİN İMAR BARIŞI YAPTILAR

Bizler kentsel dönüşüm ile ilgili işlerin yavaş ilerlediğini her fırsatta dile getirmemize rağmen hükümet bir de  bütçe açığını kapatmak için İmar Barışı uygulamasını getirdi. İmar Barışı ile ilgili en yetkili ağızlardan yapılan açıklamada; İlgili bakan tarafından, İmar Barışı kapsamında 08.06.2018/28.08.2019 tarihleri arasında toplamda 3.599.867 adet yapı kayıt belgesi başvurusu yapıldı, toplamda yaklaşık 24 milyar TL gelir elde edildi.
Dönemin Çevre ve Şehircilik bakanı ise imar barışından 40 milyar TL gelir beklediklerini açıklamışlardı.
Bu başvurularda maalesef depreme dayanıklılık ile ilgili herhangi bir belge istenen evraklar arasında yer almadı. 
Kocaelimizde de İmar Barışına başvuru yaklaşık 124 Bin’in üzerinde yapıldı. Yukarıda belirtilen ve özellikle elde edilen gelir ile İmar Barışı’nın bütçe açığını düşürmek için gelir amaçlı yapıldığı görülmektedir. Vatandaşı korumak yine geri plana atılmıştır.”

Editör: TE Bilisim