Kabul etmemiz gerekiyor ki KKTC konusunda bilerek-bilmeyerek-İsteyerek-istemeyerek daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mehmet Ali Talat ve Mustafa Akıncı isimlerinde hata yaptık, KKTC’yi  “Feda edilemeyecek son kale yani Kefen Parası” olarak bilen 83 Milyon Türk insanının tam tersine politika yapan daha açık bir ifade ile “Türk gibi düşünmeyen” bu iki isim dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti KKTC ile ilgili politikalarında istediği adımları bie türlü “Gönül ve Fikir birliği” çerçevesinde atamadı.

Bilindiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2020-2025 yılları arasında görev yapacak olan Cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla 11 Ekim 2020'de düzenlenecek olan seçim. Anayasa değişikliği referandumuyla aynı gün düzenlenecek..

17 Mart 2020'de başbakan Ersin Tatar,Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Kuzey Kıbrıs'taki koronavirüs pandemisi sebebiyle 6 ay ertelenmesi konusunda bir görüş birliğinin oluştuğunu ve cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de görüşerek sürecin nasıl ilerleyeceğine karar verileceğini” açıkladı.

19 Mart tarihinde Cumhuriyet Meclisinde yapılan oylamada oy çokluğu ile seçimin 11 Ekim 2020 tarihine ertelenmesine karar verildi ve mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görev süresinin 6 ay uzatılması kararlaştırıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanlığı seçimi doğrudan, evrensel oy kullanma yöntemi ve gizli oyla yapılıyor. Ülkede 18 yaşın üzerindeki her vatandaşın seçme ve oy kullanma hakkı bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılmaktadır ve seçilme yaşı Cumhurbaşkanlığı için 35 olarak belirlenmiştir.

KKTC’de seçime katılan bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekmektedir. Adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa, seçim 7 gün sonra en çok oy alan iki aday arasında yenilenir ve en çok oy alan aday yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilir.

Adaylar 04 Eylül 2020 tarihinde resmi başvurularını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptı. Adaylık başvuruları sonrasında YSK adaylık başvurularını ilan etti.

Prof.Dr.Erhan Arıklı (YDP)  İlahiyat Fakültesi ve İşletme;

Mustafa Akıncı (Bağımsız) – Mimar

Serdar Denktaş (Bağımsız) - Matbaacılık ve Ekonomi

Kudret Özersay (Bağımsız) - Ululuslararası İlişkiler

Alpan Uz (Bağımsız) - Hukuk

Mustafa Ulaş (Bağımsız) - Türk Dili ve Edebiyatı ve Hukuk

Arif Salih Kırdağ (Bağımsız) - Sosyal Bilimler  ve Turizm

Ahmet Boran - (Bağımsız)  Tıp

Tufan Erhürman (CTP) - Hukuk

Ersin Tatar (UBP) - İktisat

Fuat Çiner (MDP) – Tıp

Yeniden Doğuş Partisi genel Başkanı Erhan Arıklı adaylığını 21 Ocak 2020'de açıkladı. Arıklı, federal bir çözüme karşı olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçilmesi hâlinde KKTC'yi tanıtmak üzere çalışacağını ifade etti."KKTC'yi yeniden kuracağız" ve "Sevdamız da davamız da Kıbrıs" sloganlarını kullanan Arıklı, 550 kişilik bir seçim ekibiyle çalışmalarını yürüttü. Arıklı seçimdeki hedef kitlesinin "toplumun en alttakileri dediğimiz, ezilen, ötekileştirilen, hakkı gasp edilen emekçi kesimi" olduğunu ifade etti.

Eylül ayında partisindeki ekip arkadaşlarının COVID-19'a yakalanması üzerine Arıklı kendisini karantinaya aldı, süreç içerisinde kendisinin de COVID-19 testi pozitif çıktı ve seçim sürecinde toplamda karantinada 28 gün geçirdi. Karantinadan 4 Ekim günü çıkabildi.

KKTC’de seçim kapıya dayandı, KKTC’de yarın yapılacak seçimde  198 bin 867 seçmen oy kullanacak, 198 bin 867 seçmenin 6 ilçeye dağılımı da Lefkoşa 63 bin 843, Gazimağusa 49 bin 958, Girne 42 bin 773, Güzelyurt 15 bin 16, İskele 20 bin 419, Lefke 6 bin 858.”

Bütün dünyada olduğu gibi Akdeniz Coğrafyasında kartlar yeniden karılıyor, siyaset yeniden dizayn edilmeye çalışılıyor, Bu yüzden KKTC’nin geleceği adına KKTC bulunan 198 bin seçmenin en azından kendi gelecekleri adına oy kullanmaları gerekiyor ki sonunda Mustafa Akıncı örneğinde olduğu gibi dizlerini dövmesinler.

KKTC’de Türk gibi düşünen, Türk gibi hareket eden, Anavatan ile Yavru vatanın birbirinden uzak kalmasına asla izin vermeyen, o bölgede alınacak kararlar ile ilgili olarak Türkiye’ye yük olan değil Türkiye’den yük alan bir Cumhurbaşkanına ihtiyaç var ve o isim tartışmasız Prof.Dr. Erhan Arıklı’dır.

Aslen Karslı olan, siyasal ve Akademik geçmişi başarılar ile dolu olan Prof.Dr. Erhan Arıklı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi KKTC’de yaşayan kardeşlerimiz ile birlikte 83 milyon Türk insanını da çok mutlu edecektir.

Söz ve yetki KKTC’li kardeşlerimizde, Temennimiz ve beklentimiz yetkinin kendileri için çaba gösterecek bir ismin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması.

Görelim Mevla neyler, Neylerse güzel eyler..

Editör: TE Bilisim