2001/3267 sayılı Fındık Alanlarının Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 il ve 123 ilçede fındık üretimine izin veriliyor. Kandıra da bu ilçeler arasında yer alıyor. Ancak Kocaeli’nde diğer ilçelerde fındık üreticiliği yapan üreticiler de destekleme kapsamına alınmak istiyor. Bu konuya duyarsız kalmayan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması isteğiyle soru önergesi verdi.
KANDIRA DIŞINDAKİ ÜRETİCİLER DE DESTEKLEME KAPSAMINA ALINACAK MI?
“Kocaeli’nde yalnızca Kandıra ilçesi fındık üretimine izin verilen ilçelerden olduğu için desteklerden faydalanmaktadır.” diyen Türkkan, Kocaeli’nde fındık üretimi yapılan diğer ilçelerde üreticilerin bu ilçelerin de fındık üretimine izin verilen ilçeler kapsamına alınmasını ve desteklerden faydalanmak istediklerini belirtti.
ÜRETİCİLERİN MAĞDURİYETLERİ NASIL GİDERİLECEK?
Türkkan’ın soruları;
1- 22/11/2001 tarihli 2001/3267 sayılı Fındık Alanlarının Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 il ve 123 ilçede fındık üretimine izin verilmiştir. Yeni bir düzenleme yapılarak bu il ve ilçelerin artırılması düşünülmekte midir? Kocaeli bu düzenleme içerisinde yer alacak mıdır?
2- Kocaeli’nde Kandıra dışında da fındık üretimi yapılan ilçelerde üreticilerin bu ilçelerin de fındık üretimine izin verilen ilçeler kapsamına alınması talebi dikkate alınacak mıdır? Bakanlık gündeminde böyle bir çalışma yer almakta mıdır?
3- Kocaeli’nde tüm fındık üreticilerinin desteklemelerden faydalandırılması düşünülmekte midir?
4- Kocaeli’nde destekleme alamayan ve ürünleri ellerinde kalan üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Editör: TE Bilisim