Başlangıçta, öğrencilerin eşzamanlı olarak dersi dinleyip soru sorabileceği bir sistem vaat edilirken, şu anda pek çok üniversite eğitim daha önceden kaydedilmiş dersler üzerinden sürdürülüyor. Bu durumun eşzamanlı ders veren az sayıda üniversite ile alt yapısı bu konuda yetersiz olan üniversiteler arasında ciddi bir eşitsizlik doğurduğuna dikkat çeken Tarhan, “Yine de kayıttan ders dinleyen öğrenciler bile şanslı kategoride kalıyor, çünkü pek çok öğrencinin bu imkanı da yok” dedi.

ÖĞRENCİLER ZORLANIYOR, İMKANLAR SINIRLI

Üniversite öğrencilerinden yoğun şekilde şikâyetler geldiğinin altını çizen Tarhan “İçinde bulunduğumuz şartlarda, örgün eğitime devam etmek mümkün değil. Bu nedenle dersler internet üzerinden yapılacak dendi. Bu yapılabilir ama ilk düşünülmesi gereken, kaç öğrenci, evinde internete ulaşabiliyor, kaçının internete bağlanabilecek bir cihazı var? Rektörler, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konu ile ilgili araştırma yaptı mı?” diye sordu.

FAKİR ÖĞRENCİ KAYIT MI DONDURSUN? 

Ayrıca öğrencilere kayıt dondurma hakkının da tanındığını ifade eden Tarhan “ Uzaktan eğitim imkanı sağlandığı söyleniyor ama diğer yandan isterseniz kayıt dondurun deniyor. Uzaktan eğitim varken üniversite öğrencileri için neden kayıt dondurma hakkı getirildi? Haklı bir şekilde şu soru akla geliyor:  Bu karar sosyal-ekonomik durumu yetersiz olan, bu bağlamda internet hizmeti alamayan öğrenciler düşünülerek mi alındı? Böyle bir durum Anayasanın sosyal devlet ve eğitim hakkı ile eşitlik maddelerine açıkça aykırıdır. Durumu iyi olan öğrenci imkanlarını kullanıp uzaktan eğitim görsün, ekonomik sıkıntı çekenler kayıt dondurmaya teşvik edilsin…Bu konu ben yaptım oldu anlayışı ile yaklaşılacak bir konu değil, yarının mühendisleri, öğretmenleri, doktorlarını kaderleri ile baş başa bırakamayız” dedi. 

Editör: TE Bilisim