Türkiye’nin tanınmış gayrimenkul firmalarından Endeksa, Türkiye’nin 81 il’inde konutlar ile ilgili fiyat endeksleri ve değer haritalarını belirledi. Kocaeli ve tüm ilçelerinin yanı sıra, Gebze ile ilgili de istatiksel verileri de firmanın araştırmasında yer alıyor. Gayrimenkul sektöründe bireylerin, yatırımcıların, emlak aracılarının, değerleme uzmanlarının, kurumların ve diğer karar vericilerin gerçek ve güvenilir değere ulaşması için çalışmalar yapan firma, Gebze’de ki konutları mahalle bazında da araştırıp, bu verileri ve konutlarla ilgili araştırma emlak sektöründe, üyelik ve satış yolu ile değerlendirmekte.

GEBZE’DE KONUT REVAÇTA

Araştırma, Gebze’de konut metrekare fiyatları 1734 Tl ile 2765 TL arasında değişirken, ortalama fiyatı olarak da 2200 TL/m2 olarak belirlemiş. Mahalle bazında da bilgileri verilerle geliştiren Endeksa, Gebze’de en pahalı konutların Barış Mahallesi, Arapçeşme Mahallesi ve Adem Yavuz mahallelerinde satıldığını da ortaya koymuş. Endaksa araştırmasına göre; Gebze’de ortalama satılık konut büyüklüğü 110 metrekare. Yine Gebze’de son 1 yıl içerisinde satılık konutların fiyatları 6.68 azaldığı bilgisin vermekte. Yapılan araştırma, Gebze’de konutların ortalama geri dönüş süresini ise 22 yıl olarak belirledi.

ENDEKSA’NIN BAZI TESPİTLERİ ŞUNLAR;

Gebze’de satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı 2.040TL'dir. Aynı özelliklere sahip satılık konutların geri dönüş yani amortisman süreleri 22 yıl seviyelerindedir. Yıllık ortalamalara bakıldığında Temmuz 2019 sonu itibarıyla konut olarak en fazla değer kazanan mahalleler sırasıyla Hürriyet, Yavuz Selim, Cumhuriyet, Eskihisar, Adem Yavuz mahallesi. Temmuz 2019 sonu itibarıyla konut olarak en fazla değer kaybeden mahalleler sırasıyla Beylikbağı, Barış, Sultan Orhan, Mustafapaşa ve Gaziler mahallesi.
Amortisman süreleri de dikkate alındığında Temmuz 2019 sonu en hızlı geri dönüşe sahip mahalleler sırasıyla Yavuz Selim, Hürriyet, Yenikent, Eskihisar ve Mevlana Mahallesi. Amortisman süreleri dikkate alındığında Temmuz 2019 sonu itibarıyla en geç geri dönüşe sahip mahalleler sırasıyla Sultan Orhan, Ulus, Arapçeşme, Barış ve Cumhuriyet Mahallesi.

Editör: TE Bilisim