Türkiye’de sokağa çıkma yasağı ilk olarak 65 yaş ve üstüne uygulandı. Buna paralel olarak Kocaeli’deki yaşlı nüfus oranımız ne durumda? İlk etapta salgından nasıl etkilendiler?

İlimizde, 65 yaş ve üstü yaşlı nüfus toplamı 162 bin 550 kişi. İl nüfusuna oranı yüzde 8.32’dir. Kronik hastalıkları bulunan vatandaş sayısı ise 519 bin 20. Bunların da nüfusuna oranı yüzde 26.58.

Sağlık Bakanlığımızın 65 yaş üstünü sokağa çıkma yasağı ile korumaya alması ve ihtiyaçlarının vefa sosyal destek gurupları ile karşılanması, sağlık hizmetlerinin evde bakım ile desteklenmesi ciddi risk grubu olan anne, baba, büyükanne ve büyük babalarımızı korumuş ve vefat sayımızın ciddi manada az olmasını sağlamıştır. Böylece hayat tecrübeleri ile her zaman ihtiyaç duyduğumuz büyüklerimizi ciddi anlamda korumuş olduk.

İlimizde de 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 9-10 civarı olması bu anlamda bizim de ilimizde 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için ciddi çalışma yapmamızı gerektirdi. Bu güne kadar çok sorun yaşamadık. Ayrıca yaşlı bakım evlerimizdeki önlemlerimiz neticesinde de ciddi bir sorunla karşılaşmadık.

İlçeler arasında özellikle Kandıra yaşlı nüfusun yoğun olduğu ve coğrafi alanı geniş olan bir bölge. Bu ilçe ile ilgili ne gibi çalışmalar yürütülüyor?

Kandıra Kaymakamlığına bağlı Vefa Sosyal Destek grupları, Kandıra Belediyesi, Kandıra

İlçe Sağlık Müdürlüğü ve muhtarlarımızın koordinasyonunda özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza gezici sağlık hizmeti ile gereken hizmeti götürdük. Bu çalışma ile eğitim ve bilgilendirme, evde sağlık hizmeti ve ilaç gibi her türlü ihtiyaçları sağlıklı ve güvenli bir şekilde temin edilerek kendilerine ulaştırılıyor.

Editör: TE Bilisim