İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Yusuf Yağcı, Çin’in Jiangnan Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirdiği araştırmada ülkemizde karahindiba olarak bilinen dandelion bitkisinin davranışından esinlenerek bir polimerizasyon sistemi geliştirdi. Araştırmanın makalesi Nature Communication Dergisi’nde yayınlandı. Prof. Dr. Yusuf Yağcı, Çin’in Jiangsu eyaleti programı çerçevesinde yapılan 3 yıllık anlaşma gereği, her yıl 2 ay Jiangnan Üniversitesi’nde seminerler verip ortak araştırmalara katkıda bulunuyor. Dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarının yer aldığı Nature Communication dergisinde yayınlanan araştırma 2018 Aralık-2019 Ocak tarihlerinde Jiangnan Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

POLİMERİZASYONA YOLCULUK
Tohumlarını gövdeden ayrılarak yayan dandelion bitkisinden ilham alınarak yapılan çalışmada nano tanecikler ışığı hiç zararlı olmayan yakın kızılötesi bölgede absorbe ederek molekülleri yaymakta ve ortamda bulunan monomerlerle etkileşime girerek polimerleşmeyi başlatmaktadır.


KAYNAĞINI DOĞADAN ALAN YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR
Bu araştırma insanlara herhangi bir zararı olmayan polimerizasyonun başlatılmasını kapsamaktadır. Başlatıcı sistem olarak dönüştürücü nanotanecik ve üzerinde kimyasal bağlı organik molekül bulunmaktadır. UCNP’ler ışığı yakın kızılötesinde yaymaktadır. Gerçekleştirilen raştırma, günlük yaşamda fotopolimerizasyon kaplama, mikro elektronik, 3D baskı, diş dolgusu gibi birçok alanda yenilikçi çalışmaları tetikleyecek ve gelişimlerini hızlandıracaktır.


TEMEL BİLİMLERDE YENİ BİR ANLALIŞ
Araştırma, daha önce Angewandte Chemie International Edition adlı önemli bir dergide yayınlanan İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Gönül Eryürek ile yapılan ortak çalışma sonucu UCNP kullanılarak polimerleşmeye ek bir başlatıcı sistemine ihtiyaç duyularak gerçekleştirilmişti. Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın Jiangnan Üniversitesi bilim insanları Zhiquan Li, Xiucheng Zou, Feng Shi ve Ren Liu ile yaptığı yeni çalışmasında ise başlatıcı UCNP üzerine bağlanmakta ve ışınlandırıldığında aynı söz konusu bitki gibi başlatıcı tanecikler çözelti içine yayılma eğilimi göstermektedir. Bu sistem sayesinde mevcut UCNP başlatıcıların bütün zaaflarını ortadan kaldırmaktadır. (BSHA)

Editör: TE Bilisim