Türkiye’de turizm sektörünün lokomotifi olan otelcilik yatırım yönetim ve işletmeciliği ile dünyaya açılıyor.
 
Türk firma ve yöneticilerin işletip yönettiği otellerin olduğu ülkeleri yenileri eklenirken tesis sayıları da artıyor.
 
Türk firma ve yöneticiler, bu alandaki deneyim ve birikimlerini yurtdışına taşıdı. Rixos, Princess, The Marmara, Dedeman, Divan, Limak, Titanic, Oti-Coral ve Pegas gibi firmalar Amerika Kıtası'ndan Asya'nın en ücra köşesine 5 kıtada 31 ülkede 87 oteli yönetip işletiyor.
 
Bu yatırımlara son dönemde yenileri ekleniyor ve coğrafya genişliyor. Kerim Ülker’in Dünya Gazetesi’nde konuyla ilgili haberinde kimin nerede kaç oteli olduğuna ilişkin derlenen bilgiler şöyle:
 
Kumarhaneci Sudi Özkan’ın Princess’leri
 
Kamuoyunun Kumarhaneler Kralı olarak tanıdığı Sudi Özkan, Princess markasıyla özellikle Orta Amerika'nın çok fazla tanınmayan ülkelerinde yatırımlara sahip.
Özkan'a ait Princess International Group 'un çoğu 4 ve 5 yıldız statüdeki otelleri Guyana, Belize, Surinam, Dominik Cumhuriyeti, Karayipler'deki St. Martin adlı ada ülkesinde faaliyet gösteriyor. Çoğu casino ile birlikte faaliyet gösteren bu otellerin yanı sıra Özkan'ın Belarus ve Bulgaristan'da ikişer, Kuzey Makedonya ve Gürcistan'da da birer oteli var.
Türkiye dışında 9 ülkede faaliyet gösteren The Princess International Group'un dünya genelinde 15 oteli bulunuyor.
 
Fettah Tamince’nin Rixos’ları
 
Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Rixos Otelleri özellikle Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ile ME- NA adı verilen Ortadoğu-Kuzey Afrika Bölgesi'ne yayılmış durumda. Rixos Grubu'nun haritasındaki ülkeler ise Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Hırvatistan ve Rusya. İsviçre'deki ilk Türk otelini alarak ülkede adını duyuran Rixos'un 6 ülkedeki toplam otel sayısı ise 14. Libya'daki otellerini savaş nedeniyle kapatan Fettah Tamince'nin yönettiği Rixos, geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan'a girmek için ilk adımını attı.
Bu ülkede otel yapmaya hazırlanan Rixos, en hızlı büyümesini ise Mısır'da yapacak. Mısır'ın Hurghada Bölgesi'nde yer alan Makadi Körfezi, Magwwish ve Sahi Hasheesh adlı bölgelerinde Rixos, 3 otel daha açacak. 2023'e kadar açılacak otellerle birlikte Rixos'un bölgedeki otel sayısı 8'e çıkacak ve Körfez'deki en güçlü turizm yatırımcılarından biri haline gelecek.
Herşey dahil sistemini başarıyla uygulayan Rixos'a ait Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Saadiyat Adası oteli bu anlamda ülkedeki ilk tesis.
 
Pegas: 6 ülkede 21 otel
 
Rusya’daki Türk tur operatörlerinden Pegas şu anda Türkiye'de Kiriş Resort, Rose Residence Beach, Topkapı Palace, Fortezza Beach Resort ve Rose Resort adlı 5 oteli işletiyor. Swandor, Woowo, Dessole ve PGS adlarıyla 4 farklı kategoride hizmet veren markası var. Yunanistan'da 5, Vietnam'da 3, Mısır'da 3, Tayland'da da 2 oteli işleten Pegas'ın 4 ülkedeki tesis sayısı 12. Yakın zamanda Ortadoğu'ya yönelecek olan Pegas, İsrail'deki ilk Türk otelini açacak.
 
Nitsba adlı şirketle görüşen Pegas, sahibi olduğu Swandor markasıyla bu otelin işletmesini yürütecek. 250 odalı otel Tel-Aviv kentinde hizmet verecek ve 2020'de kapılarını açacak.
 
Oti-Coral Mısır’da
 
6 bin çalışanıyla Rusya'nın önde gelen tur operatörlerinden OTİ Holdingin markası Coral, Mısır'da bir oteli işletiyor.
 
Divan komşu ülkelerde
 
Koç Holding'in turizmdeki markası Divan'ın İstanbul'dan Cizre'ye kadar hemen hemen her bölgedeki otel sayısı 16. Divan'ın yurtdışındaki ülkeleri ise yakın coğrafyalar. Divan, 3 komşu ülkede 3 otel işletiyor. Azerbaycan'da Divan Express Bakü adıyla 5 yıldızlı bir otel işleten Divan, Irak'ın kuzeyinde yer alan Erbil kenti ve Gürcistan'ın Batum şehirlerinde misafirlerini ağırlayan 2 otele sahip. Divan ayrıca Cezayir ve Irak'ta da iki otel açmayı hedefliyor.
 
Net KKTC’de
 
Kumarhane yatırımlarıyla tanınan, Besim Tibuk’un sahibi olduğu Net Holding'in en fazla oteli KKTC'de. Net Holding'in bu alandaki markası Merit.
Özellikle KKTC'nin Girne kentindeki yatırımlarıyla dikkat çeken Net Holding'in bu ülkedeki tesis sayısı 6. Yakın zamanda Karadağ, Hırvatistan gibi ülkelerde kumarhane işletmeye alan Net Holding, Bulgaristan'da da bir otele sahip.
 
Dedeman de komşu ülkelerde
 
Yarım asırlık bir geçmişe sahip Dedeman'ın Türkiye'de 15 oteli bulunuyor. Dedeman'ın Kuzey Irak ve Kazakistan'da 2 oteli var.
 
Süzer Amerika’da
 
İstanbul'un en fazla tartışılan yapılarından biri olan ve kamuoyunun Gök Kafes adıyla tanıdığı Ritz Carlton otelinin sahibi Süzer Grubu, yurtdışında 1998'de Manhattan Yarımadasında ilk otelini açtı. New York'taki toplam otel sayısı 2. Süzer Grubu, yakın zamanda da ABD'nin turizm merkezi Miami'ye girmek istiyor ve burada yeni bir otel açmayı planlıyor.
 
The Marmara ABD’de
 
Yurtdışına ilk açılan otellerden The Marmara’nın şu anda Amerika’da üç oteli var.
 
Akfen Rusya’da
 
Türkiye'de gayrimenkul yatırımları ile de öne çıkan Akfen'in Rusya’da 4 oteli, KKTC 'de de bir oteli var.
 
Corendon Hollanda'da
 
1997 yılında kurulan Corendon Touristic, Hollanda ve Belçika'nın önde gelen tur operatörlerinden biri. Türkiye'de 3 oteli bulunan Corendon'un yurtdışında ise 6 oteli var. Bu otellerin 3'ü Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da. Diğer oteller ise Karayipler'de bir ada olan Curaçao ve tatil cenneti İbiza'da.
 
Doğuş’un kalan otelleri
 
Ferit Şahenk'in şirketi Doğuş Grubu'nun Avrupa'da 5 ülkede ve ABD'de oteli vardı.
ABD'deki Raleigh, İspanya'daki Hotel Villa Magna ve Yunanistan'daki Atina Hilton'dan çıkan Şahenk'in şu anda İtalya'da 2, Avusturya, Hırvatistan'da birer oteli var.
 
Bilgili ABD’de
 
Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Bilgili Holding'in patronu Serdar Bilgili turizmde ise yurtdışı ağırlıklı çalışıyor. ABD'li emlak kralı Michael Shvo ve Alman bankacılık devi Deutsche Finance America ile birlikte hareket eden Bilgili, Doğuş Grubu'ndan Miami'deki Ralenigh Oteli, 103 milyon dolara almıştı. Bilgili son iki ayda listeye Richmond Hotel'i ve South Seas otelini ekledi ve ABD'deki otel sayısını 3'e çıkardı.
 
Nihat Özdemir'in yönettiği Limak Holding ise ilk otelini KKTC'de açmıştı. Limak ayrıca Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 5 yıldızlı 200 odaya sahip bir oteli daha hizmete almak istiyor.
 
Türkiye'de Farplas adlı otomotiv yedek parça tesisiyle tanınan Fark Holdingin Portekiz'de Casa Dell Arteadlı bir oteli bulunuyor.
 
Serdar Adalı’nın yönettiği Adalı Grubu ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde bir otele sahip. ABD'ye girmek isteyenlerden biri de Gloria Hotels.
 
Venedik'in en ünlü adalarından San Clemente'deki Palace Kempinski'nin sahibi Permak Grubu İtalya'ya ilk gelen Türk yatırımcılarından olurken, Azerbaycan'da bir ilke imza atan Gemikaya Holding, bu ülkede ilginç bir tesisi hayata geçirdi.
Nahçivan'da kurulan 5 yıldızlı otel, dünyanın ilk lüks tuz oteli olarak biliniyor.
 
Aydeniz İnşaat'ın Maldivler'de Ayada Maldives Resort oteli bulunurken, Kaya Grubu'nun KKTC dışında İran'da oteli var.
Türkiye'de hızla büyüyen Titanic markasının Almanya'da 3 tesisi bulunurken, EliteWorld Hotels ise Rusya'da otel açmaya hazırlanıyor.
 
Türklerin Türkiye dışında hangi otelde kaç oteli var
 

Grup adı

Otel sayısı

Otellerin bulunduğu ülkeler

Princess Int. Group

15

Guyana, Belize, Surinam, Dominik Cumhuriyeti, Karayipler, Belarus, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Gürcistan.

Rixos

14

Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Hırvatistan, İsviçre.

Pegas Grubu

13

Yunanistan, Vietnam, Mısır, Tayland, İsrail.

Net Holding

6

KKTC, Bulgaristan

Corendon

6

Hollanda, Karayipler, Ibiza Adası

Akfen

5

KKTC, Rusya

Doğuş Grubu

4

İtalya, Hırvatistan, Avusturya

Divan Grubu

3

Azerbaycan, Gürcistan, Irak

Titanic

3

Almanya

The Marmara

3

ABD

Bilgili Grubu

3

ABD

Kaya Grubu

3

KKTC. İran

Limak

1

KKTC

Concorde

1

KKTC

Fark Holding

1

Portekiz

Adalı Grubu

1

ABD

Permak

1

İtalya

Gemikaya Holding

1

Azerbaycan

Aydeniz İnşaat

1

Maldivler

Oti-Coral

1

Mısır

Editör: TE Bilisim