19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutlamak demek;  sadece davranışsal eylemlerde bulunmak demek değildir. O dönemi,  dönemin ruhunu ve verilen kurtuluş mücadelesini anlamak ve içinde bulunduğumuz çağın durumuna göre kendimizi yeniden yapılandırmak demektir.

 Mustafa Kemal Atatürk yazdığı Nutuk'ta kurtuluş mücadelesinin ruhunu şu şekilde anlatmıştır.

1919 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun'a çıktım.
Kurtuluş Savaşı; sözlerde değil, özde kefenle yola çıkanların, destan yazanların öyküsüdür.

Sevgili gençlerimiz tarih derslerinde bu mücadelelerin nasıl verildiğini dinlerken bile sıkılıyorlar. Oysaki ATATÜRK, tüm ümidim gençlikte demiştir. Yeteri kadar güçlü niçinleriniz varsa ruhunuz güçlenir. Şimdi Sizler de kurtuluş mücadelesine hazırlayan nedenlerin yolculuğuna çıkacağım. Sebeplerini bildiğinizde çözümler için yola çıkacak güçlerle buluşuyorsunuz. “ Adım Adım 19 Mayıs 1919” Gençlik ve Spor Bayramı yolculuğu okumak istermisiniz.
1.
Osmanlı Devleti'nin orduları dağıtılmış direnişçi subayları fişlenmiş bir haldeyken 31 Mart gerici isyanını bastıran, Çanakkale  Savaşı'nda başarılara imza atan,  Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal,  bizzat Vahdettin tarafından görevlendirilir. 
2.
Sultan Vahdettin Paşa Düşman zırhlılarının Yıldız Sarayını doğrultmuş gölgesi ve altında Yıldız Sarayı'nın küçük bir salonundan yapılan baş başa görüşmede  Mustafa Kemal'e verilen emir; Paşa  “Devleti kurabilirsin!”  19 Mayıs'ın ruhu buradadır.
3.
 15 Mayıs 1919  günü harekete geçmek kararını alan Mustafa Kemal üç günlük çok zorlu bir yolculuk sonrasında 19 Mayıs 1919'da Samsun'a Bandırma Vapuruyla hareket  başlar.
4.
 İngilizler Mustafa Kemal'den rahatsız oldukları için Bandırma Vapurunun peşine kendileri düşer.  Fırtınalı havada Bandırma Vapuru gözden kaybolmuş adeta görünmez olmuştur.
5.
 “19 Mayıs 1919” Mustafa Kemal Paşa Samsun'da Kurtuluşa giden gün böylece başlar. Atatürk ve beraberindeki subaylar ve erlerden oluşan ekip artık Samsun'a ayak basmıştır.
6.
Mustafa Kemal ATATÜRK; 9 Eylül 1922 yılına kadar cephelerde devam eden mücadeleye, karışık meclis kavgaları sonrası alınan kararlarla ve akıllıca yürütülen stratejilerle mücadeleyi zaferle taçlandırır.
7.
 19 Mayıs ruhu adanmışlığın, aklın, hem cephede hem de masada etkin olmanın bir sonucudur.
8.
 19 Mayıs Tarihte ilk kez 24 Mayıs 1935 tarihinde “ATATÜRK” günü olarak kutlanarak  tarihe geçmiştir.
9.
 Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutladığımız 19 Mayıs'ın bu şekilde anılması Beşiktaş'ın girişimleriyle oluşur.  Fenerbahçe stadında  kutlanan ilk 19 Mayıs Galatasaray ve Fenerbahçeli binlerce sporcunun katılımıyla Spor günü haline gelmiştir.  Atatürk'ün onayı ile 20 Haziran 1938 tarihli kanun ile Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlanır.
10
 “19  SAYISININ GİZEMİ”
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN doğum yılı olarak bilinen 1881 sayısı 19'un katıdır.
19. yüzyılın bitimine 19 yıl kalmıştır.
Bu tarihin Rumi takvime göre karşılığı 1297’dir.  Rakamları toplamı 19 sayısını verir.
Mustafa Kemal, Harp okulundan mezun olan 19. Türk subayıdır.
19 Nisan 1909'da hareket ordusu ile İstanbul'a girer.
9. Ordu müfettişi olarak kendisi de dâhil toplam 19 kişi ile Samsun'a girer.
Harp okulundan mezun olduktan 19 yıl sonra son rütbesi olan “Mareşal”liğe 19 Eylül  1921'de terfi eder.
TBMM deki sıra numarası da 19'dur.

“19 Mayıs 2020” “19 Mayıs 1919” ruhunu anlamak, mevcut şartlara göre yeniden hissetmek çok önemlidir.  Geçmiş tarihimizi bilmek bize güç verir.  Ufuk verir.  İçimizdeki umutların yeniden uyanması için de oldukça önemlidir.

Ne demişti
 Mustafa Kemal ATATÜRK “Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyetini)  ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak.”

Evet, nice Gençlik ve Spor Bayramlarını aynı ruh inanç ve sevgi ile kutlama inancıyla “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun” 

EY TÜRK GENÇLİĞİ!
 Birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir…