2 Temmuz 1993’de Sivas’ta 37 aydın, sanatçı Madımak Otelinin kundaklanması sonucu katledilmişti.

O gün yaşanan vahşeti unutmak mümkün değil.

Sızısı ve acısı hala yüreğimdedir.

Katliamda yaşamını yitirenlerin en küçüğü folklor gösterisi için Sivas’a giden 12 yaşında ki Koray Kaya idi. Koray 14 yaşında ki ablası Menekşe Kaya ile yobazların ateşinde can verdi.

İki küçük çocuğun cansız bedeni birbirlerine sarılmış olarak bulundu.

Anneleri Hüsne Kaya yıllar sonra yaşadığı acıyı bir gazeteye verdiği röportajda şöyle anlatıyordu:

“O günlerde nasıl ölmediğime bugün hálá şaşırıyorum. Koray’ımın sinüziti vardı; ’başım’ deyip yüzünü ekşittiğinde benim kalbim yerinde duramayacak kadar atardı. Paniklerdim bir şey olacak diye. Menekşe’m sarılık geçirdiğinde neler yaşadığımı ben biliyorum. Ama nasıl oluyor da, iki canımın kaybına rağmen ölmedim; işte buna şaşırıyorum. Şimdi beni hayata Menekşecan’ın bağladığını biliyorum; peki ya o yokken ben nasıl ölmedim...

Psikolog vardı, yanımda ilk dönemler. Aylar sonra Sivas’taki meslektaşlarının söylediklerini anlattı; Koray’ımı yaşı daha küçük diye kurtarmak için çok uğraşmışlar, ’Bu çok küçük, bari bunu kurtaralım’ demişler, olmamış işte. Yavrularım, abla-kardeş birbirlerine sarılıp gittiler…”

Aradan geçen 28 yıllık zaman diliminde insanları diri, diri yakanların ve onların hamilerinin devletin birçok kademesinde etkili ve yetkili makamlara geldiğini hep birlikte gördük.

22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Ancak bu karar temyiz edildi.

Uzun süren hukuk süreci 2001 yılında sonuçlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı karar uyarınca, Cumhuriyete karşı örgütlü kalkışma girişiminde bulunan sanıklardan 33'ü ölüm cezası aldı; dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etti. Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından geçen yıl zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı.

Laik, demokratik Cumhuriyete dönük bu saldırı ülke tarihimizde kara bir leke olarak kalmaya devam edecek.

Sivası unutma, unutturma..