Dünya'nın neresinde görülebilir  gümrük müdürlüğü başka ilde olan demir yolu olmak üzere 3 gümrük kapısı olmasına karşın sınır ticaretinin yapılmadığı, dünyaya gaz ve petrol taşıyan iki önemli petrol ve doğalgaz boru hattı, BTC/Bakü ve Tanap hatlarının geçmesine rağmen 4 ilçesi doğal gazsız olan böyle bir vilayet?..
Hangi ülkenin en huzurlu sınırı olmasına karşın önce pandemi sonra inşaat, aslında yıllardır çözüm bekleyen yol sorunu dolayısıyla gidilemeyen gümrük kapısı kapalı olur?..
En çatışmalı sınırların bile açık olduğu, insanların kurulan STM yani Sınır Ticaret Merkezleri sayesinde sınır ticareti yapmaya devam ederken dünyanın Türkiye isimli ülkesinin kuzey sınırlarında bulunan gümrük kapılarının biri açık ama doğru dürüst sınır ticareti yapılmaz, bir diğeri ise 50 yıl kâğıt üzerinde açık göründükten sonra verdiğimiz mücadele ile ancak açılabilen diğer bir açık kapalı diğer kapılar gibi olmayı, Mozoret Tünelinin açılmasını bekler.
Yani; 
Birinin adı Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısı
Diğerinin adı geçen ise çeşitli yüklerle dolu tırların uzun süre gümrüklerinde bekletildikten sonra 15 bilemediniz 25 kilo metre sonra Gürcistan üzerinde Ermenistan'a jet hızıyla girdiği Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı..
Şimdi ikisi de açık ama bölge insanının 'Allah razı olsun bir ekmek kazanıyorum' diyemediği ama İmam Hatip okuluna öğrenci bulamayan Posof ilçesi sınırları içinde bulunan Badele köyünün hemen yanı başındaki Türkgözü Gümrük Kapısı..
Diğeri ilk günlük gazetesini kurup, logosuna da 'Aktaş Artık Açılmalı' sloganını koyarak verdiğimiz mücadele ardından tarihinde ilk kez topluca bir yürüyüşlü eylem yaptırdıktan sonra açılabilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı..
Evet 7. Ayda açılacak denilen ancak 2022 yılının 7. ayını bitirdiğimiz bir gün de ele alınan bu yazı ile yine açılmadığını gördüğümüz ama her çıkacak denen kararname ile '2 yılda bir vali değişiyor' başlıklı haber ile 16. vali diyeceğimiz valinin ziyareti ardından AA kaynaklı 'Yapımı süren Ilgar Tüneli ile Orta Asya'ya daha güvenli ulaşılacak' başlığı haber ile ulusal basında gündeme gelen Ulgar tünelinin 40 yıldır konuşulduğu ama hala bırakın açılmayı, çıkarılan malzemenin dere ve çayırlara döküldüğü ilk tünelinin 10. km'sinin açılamadığını bilmiyor gibiyiz.
Peki ya trenin geçtiği rayları olan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı üzerinde kurulsun denen ve Doğu Expresinin yolu bozuk hastanesine Kalp Anjiyo merkezi gibi beklenmesine ne demek gerek?..
Göç etmemek için direnen, bölgeye yatırım için sağlıkta, eğitimde ve diğer birçok konuda alt yapı bekleyen insanların umudunu kıran, beklentisini bir kez daha yıkan 2022 yılının 7. ayının 31'inde ele alınan bu yazıda olduğu gibi bölge insanın umutsuzluğunu bir kez de yüzlerinden okuyor gibiyim.
Evet Organize sanayisinin yolu, ışıklandırılması ve onca sorunu dolayısıyla değil bir fabrikanın, Atölyenin dahi yapılmadığı Ardahan'ın Küçük Sanayisinin 220 volt elektrik dışında hattı olmazken milyonlar harcanıp, ara yolları unutulan çevre yolunun köy ve karşıya geçişlere izin vermediği Ardahan'da 7'nci ayda bitti, umut 8. ay ve yıllar gibi 20 yıldır gelmeyen ama 2023'te gelecek denen hizmetler gibi burnunun dibinden gaz ve petrol hatları geçmesine karşın Hanak, Damal ve Posof doğalgazı bekler Göle-Ardahan, Ardahan-Çıldır, Ardahan-Hanak-Damal-Posof köy ve yayla yolları gibi yapılıp, bölünemediği kentte..