Adam olmak; bir hakkı savunmak, muhafaza ve müdafaa etmek için sahiplenmek demektir.

Adam olmak kararlılıkla taşınan, uğrunda fedakârlık yapılan, her zaman  daha ileriye götürülmek istenen şeyin bizatihi kendisidir.

 Adam olmak inandığı değerler uğrunda can, mal ve kısaca tüm benliğiyle kendini bu uğurda feda edebilendir.

Savunulanın adı ne olursa olsun ister hak, ister batıl olsun, sonuca ulaşmak adamca olmakla mümkündür.
İnsan çalışıp çabalayarak her şey olabilir. Fakat  adam olmak, idealist insan olmak çok farklı bir şeydir. 

Kişi ben adam, “Olmak İstiyorum” demekle  adam olamaz. İnsanın inandığı İdealler ve hedefler uğrunda çaba göstermesi gerekir.  Yoksa emeksiz ve zahmetsiz bir yere varılmaz. Zahmetsiz rahmet olmadığı gibi sebepsiz de bir şey olmaz.


Gerçek adamlar bugünü değil geleceği yönetmek gibi bir hedefe kilitlenmiş kişilerdir. Onun için bu tür insanlar geçici değil geleceğe kalacak değerler peşinden koşarlar. Gelecekle randevusu olanlar reel şartlar ya da fırsat stratejilerinin peşinden koşamazlar.

Adam olmak fikir sahibi olmaktır. Fikir adamı, yeni bir hayat ve büyük idealler için mücadele eden, insan ve toplum hayatına her boyutuyla yön vermeye çalışan, insanların bakış açılarını, davranışlarını, tepkilerini şekillendirmeye çalışan bir değerler ve inançlar olgusudur.

Savın başarısı, adam olmanın fedakârlığı ile doğru orantılıdır. 

Adam olmak; bir asker gibidir. Yemeğini değil maksadını düşünür, O'nun için hayata ait şeyler maksada hizmet eden unsurlardır. 

Adam olmak gerektiğinde İnandığı idealler uğrunda ömrünü tüketebilen kişidir.  O, kolay zamanda ahkâm kesenlerden değil, zor zamanda hizmet edenlerden olmalıdır. En ufak bir zaaf göstermemelidir.

Adam olmak baskıya boyun eğmeyen, özgürlüğünden taviz vermeyen haysiyetli bir kişiliğe sahip olmalıdır. Zorlama ve dayatmalarla  vazgeçecek veya şartların müsait olmadığını bahane ederek mücadelesini sekteye uğratacak bir kişilik  adam olmanın kişiliği değildir.

(Dipnot düşelim suraya Adam olmak cinsiyet olarak algılanmasın lütfen.)

Adam olun lakin kimsenin adamı olmayın.

Konunun ana öğretisi de şu cümle olmalıdır.

Hayatta kimsenin “adamı” olmayın. Doğru/yanlışı inandığınız için savunun.

Hangi meslekten olursanız olun, istediğiniz mevki ve makama kendi bileğinizin gücüyle gelin.

Biliyorum, “zor” diyeceksiniz.
Ama deneyin, hayatınız boyunca BAĞIMSIZ, ÖZGÜR ve ONURLU bir hayat süreceksiniz.