Sosyal medya aslında bir bakıma insanların düşünce ve bilgi düzeyini de en iyi şekilde yansıtıyor.

Doğal bir olayı bile abudik, gubidik şekilde yorumlayan hatta buna inanlar o kadar çok ki.

Mesela  geçmiş zamanlarda ABD’yi vuran Harvey ve Irma kasırgaları gibi.

Neymiş, Allah ABD’yi yaptığı zulümden dolayı cezalandırmış!

ABD, 4 Temmuz 1776’da kuruldu.

241 yıldır da yayılmacı, emperyalist, halkları birbirine düşüren uygulamalarıyla dünyanın başına bela.

Ancak, doğal olaylar farklı bir durum.

Bu kıtayı daha orada ABD’yi bırakın insan yokken dahi sürekli olarak bu şekilde kasırgalar vururdu.

Çünkü bu bir doğal afet.

Meteorolojik bir olay.

Ama bilgi fukarası için bunların bir anlamı yok.

Harvey ve Irma kasırgalarının sadece ABD'nin Texas ve Florida eyaletlerine verdiği zararın 290 milyar doları bulacağı açıklanmıştı.

Sosyal medyada ABD’yi vuran kasırga için şöyle bir şey sosyal medyada hızla yayıldı, “ ABD, Katar’a karşı 12 milyarlık dolar silah sattığı için Allah’ta onlara kasırga ile cezalandırıp 400 milyar zarara uğrattı…”

Allah’ı bile yalanlarına ve uyduruk hikayelerine alet edenlerden elbette aklı selim bir şey beklemek yanlış olur.

O zaman bu beyinsizler gibi düşünecek olursak 17 Ağustos 1999 depreminde de Türk halkı cezalandırıldı, çünkü hem büyük maddi kayıp hem de binlerce insan yaşamını yitirmişti.

Gerçi o zaman da Cübbeli Ahmet Hoca çıkmış ve demişti ki, “Mevla’m zina yuvalarını vurdu".

Yıllar sonra da bir televizyon programında bu kez Yalova, İzmit, Adapazarı gibi yerlerin adını verdiği için pişman olduğunu söyledi.

Bilimin söyledikleri uzun yıllara dayalı araştırmaların, çalışmaların sonucu olarak kesinleşmiştir. Kasırgaların veya öteki doğal afetlerin nasıl olduğunu veya olmasını gerektirecek nedenler tek, tek ortaya konmuştur.

Ne demiş Mustafa Kemal Atatürk:

“Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır…”

O kadar!

Sonuç olarak, sosyal medya yararlı bir takım yanları olmakla birlikte cehaleti, bilgisizliği de körükleyen ve yayılmasına neden olmaktadır.

Araştırmadan, bilmeden sadece yazılanlara inan çok önemli bir kesim var, bu aslında toplumun her anlamda şekillenmesine de neden oluyor.

Bunun için de tavsiyem odur ki sosyal medyada her yazılana, çizilene inanmayın, en azından araştırın, soruşturun ve doğruyu anlamaya çalışan.