Derince Deva Partisi Ekonomi ve Sektörel Politikalar ilçe Başkan Yardımcısı Mehmet Nesim Çelikası'nın yaptığı açıklama şu şekilde
Fiyatların bugün yüksek olmasının tek bir sebebi bulunmaktadır. Her ne kadar göstergeler bunu doğrulamasa da, yatırımcıların satış fiyatının yarın daha yüksek olacağına dair inançları var ise, bu bir alternatifsizlik sorunudur.
Emlakçılar çok iyi bilir bu söylediğimi.
Bir gayrimenkul sahibini, gayrimenkulünü talep ettiği fiyatın altında satmaya ikna etmenin tek yolu, ona daha karlı bir gayrimenkul sunmaktır. Bu durum, bir menkul sahibini ikna etmek için de geçerlidir.
Buna göre; menkul kıymet sahibi, elindeki menkul kıymeti sattıktan sonra eline geçen nakit ile daha fazla kar vaad eden bir başka menkul kıymet alabileceğini gördüğü anda elindeki menkul kıymeti satmaya ikna olur.
Döviz de bir menkul kıymettir.
Türkiye’de döviz tevdiat hesapları(DTH)’nda 240 milyar USD tutarında döviz olduğunu ve bunun her hafta arttığını okuyoruz.
Kısa vade de döviz yatırımcısını elindeki dövizleri satmaya ikna etmenin yolu, onlara daha yüksek reel getiri vaad eden başka menkul kıymetler sunmaktan geçer. 
Ancak döviz yatırımcısının vadesine göre beklentisi de değişecektir. 
Şöyle ki;
Kısa vadeli (1 yıla kadar) yatırım amacıyla dolar tutan yatırımcılar için dolar bir menkul kıymettir. Bu yatırımcı türünü ikna etmek için Türk Lirası’nın yüksek reel faiz getirisi sunması yeterlidir. Yeni model olarak açıklanan ‘’Kur Korumalı TL Mevduat Hesapları’’ enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ortamda reel faiz getirisi -22.08% oldu.
Öte yandan; uzun vadeli (1 yıldan fazla) yatırım amacıyla dolar tutan yatırımcılar için dolar, bir menkul kıymet değil, tıpkı yastık altı olan Altın ve Gayrimenkul gibi Güvenli bir Duran Varlık’tır. Bu yatırımcı türünün motivasyonu farklıdır. Kısa vade de yüksek faiz getirisi dolarını satması için yeterli değildir. 
Uzun vadeli dolar yatırımcısı, dolarını satmak için toplumu ilgilendiren tüm iyileşmeler görmek ister.
Söz konusu toplam iyileşmenin bir parçası olan Türk Lirası ve Türk Lirası varlıklara yatırım yapmanın, uzun vadede dolardan daha güvenli ve daha istikrar olduğu ortamda tercih eder. Dönemsel olarak sadece bu düşünce ve güven ortamı bile, uzun vadeli yatırımcı türünü dolarlarını satmaya ikna edebilir.
Özetle; yöneticilerin, döviz kurlarını aşağı çekmek için öncelikle döviz yatırımcılarını bölümlere ayırmaları ve her bölümün kendi motivasyonuna yönelik kalıcı, akılcı ve güvene dayalı çözümler üretmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Sevgiler, saygılar…
Mehmet Nesim ÇELİKHASI

Editör: TE Bilisim