İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Glasgow’daki 26. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP26) katılmak üzere gittiği Birleşik Krallık’ta “Glasgow Gıda ve İklim Deklarasyonu: COP26’da Gıda ve İklim Üzerine Yerel Liderliğin Kutlanması” etkinliğinde konuşma yaptı. İZMİR (İGFA) - Dünya Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 26. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında Glasgow Belediyesi Meclisi’nde konuştu. Başkan Soyer İzmir’de “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla yaptıkları çalışmaları anlattı.

Başkan Soyer, Glasgow Belediyesi Meclisi’nde İzmir’de “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla yaptıkları çalışmalardan söz etti. Glasgow Belediye Başkanı Susan Aitken’in de katıldığı törende Başkan Soyer’e İskoçya Kentleşme Bakanı Shona Robison katılım sertifikası verdi.

İskoçya’yı Beslemek (Nourish Scotland), Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Uzmanları Uluslararası Paneli (IPES-Food), Sürdürülebilir Kentler Ağı (ICLEI) ve C40 tarafından, İskoçya Hükümeti ve Glasgow Deklarasyonu partnerleri ile işbirliği içinde düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Soyer konuşmasına “Biz Başka Bir Tarım Mümkün vizyonumuz doğrultusunda hem yoksullukla mücadele etmeyi, hem de iklim dirençli gıda sistemlerini ve eşit yurttaşlığı desteklemeyi amaçlıyoruz” diyerek başladı.

Başkan Soyer, “Bu politika ile iki temel soruna odaklanıyoruz; yoksulluk ve iklim krizinin İzmir’deki doğrudan yansıması olan kuraklık. Kuraklıkla mücadele kapsamında, yağmur suyuyla beslenen, ya sulama gerektirmeyen ya da düşük sulama ile büyüyebilen tarımsal ürünlere öncelik veriyoruz. İzmir’in iklim koşulları altında sürdürülebilir olan stratejik ürünleri teşvik ediyoruz. Bu şekilde havza planlamasıyla yani doğru ürünü doğru yere ekerek tarımsal sulamada kullanılan su miktarını en az yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz. Bunu aynı zamanda vahşi sulama yerine modern teknikleri teşvik ederek destekliyoruz. Yoksullukla mücadelede, tarımı, tohum aşamasından başlayarak son tüketiciye uzanan ve tarım sektörünün tüm halkalarını içeren bir süreç olarak destekliyoruz. Bu yeni politika, planlamadan tarımda ürün desenine, lojistik, markalaşma, satış, ihracat ve eğitim faaliyetlerine çok boyutlu bir süreci kapsıyor” dedi.

Kaynak: igf