Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde “Çok Kriterli Karar Alma” modelini dünyada sağlık süreçlerine uygulayan ilk merkez olan Sağlıkta Yöneylem Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde açıldı. KKTC (İGFA) - Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, yapay zeka desteği ile farklı kanser türlerinde hangi nükleer tıp görüntüleme cihazının daha iyi olduğuna karar verilmesinden, bir hastaya hangi ilacın en uygun olduğunun belirlenmesine; hangi COVID-19 antijen ya da PCR testinin kullanımının daha uygun olduğuna kadar çok geniş bir yelpazede en doğru kararın verilmesine rehberlik ediyor.

Dünyada her geçen gün önemi artan çok kriterli karar alma yöntemi, herhangi bir alanda kullanılacak bir ürünü ya da alınacak bir kararı; maliyet, etkinlik, ulaşılabilirlik, kullanıcı dostu olma gibi onlarca kriter üzerinden alternatifleriyle kıyaslayarak en uygun seçeneğin belirlenmesine olanak sağlıyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, çok kriterli karar alma modelini; yapay zeka destekli alt yapısı ile hangi hastaya hangi ilacın uygun olduğunun belirlenmesinden, hastanelerde kullanılacak cihazların seçimine ve COVID-19’un teşhisinde kullanılacak en uygun PCR ve antijen kitlerini tespitine kadar çok geniş bir yelpazede, dünyada ilk kez sağlık sektörüne uygulayacak.

Böylece hekimler, hastane yönetimleri ve ülkenin sağlık politikalarını belirleyen Sağlık Bakanlığı’na kadar çok geniş bir kesimin en doğru kararları alması için yol haritası oluşturulacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Sağlıkta Yöneylem Merkezi’nin Yakın Doğu Üniversitesi’nin 33’üncü araştırma merkezi olduğunu söyledi. Yeni merkezin, ağırlıklı olarak sağlık alanında faaliyet göstereceğini, ayrıca özellikle medikal ürün geliştirme aşamasında bu alanın ayrılmaz bir parçası olan mühendislik projelerinde de aktif olarak yer alacağını belirten Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi’nin, son beş yıllık akademik performansı ile Times Higher Education ve AD Scientific Index’in dünyanın en iyi üniversitelerini sıraladığı listelerde büyük bir sıçrama yaptığını kaydederek, mühendislik ve bilgisayar bilimleri alanında dünyada ilk 250, genel sıralamada ise dünyada ilk 500 üniversite arasında yer aldıklarını söyledi.

Kaynak: igf