Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, pandemide inşaat sektörünün ihracata yöneldiğini anımsatarak, BTSO olarak bu sektörde UR-GE projesini başlattıklarını belirtti. Şenocak, müşavirlik ve müteahhitlik hizmeti veren firmalar için de HİSER projesini hayata geçireceklerini söyledi.BURSA (İGFA) - BTSO inşaat ve gayrimenkul sektörü meslek komitelerinin ortak istişare toplantısı BTSO Mutfak Akademi Uygulama Restoranı’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ile BTSO Meclis ve Komite üyeleri katıldı. Pandemi ve artan inşaat maliyetlerinden olumsuz etkilenen inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri, 2021 yılını değerlendirirken, 2022’ye ilişkin beklentilerini paylaştı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, inşaat sektöründe 2018 yılında başlayan krizin pandemi ile birlikte daha da derinleştiğini söyledi. Geçen yıl Haziran ayından itibaren kademeli olarak başlayan tam açılma ve sonbaharda yaşanan talep artışının birçok sektörü olumlu etkilediğini ancak inşaat ve konut sektörlerinde performansın görece zayıf kaldığını ifade eden Şenocak, “İç piyasada sektörümüz ve tüketiciler için sunulacak olan ilave destekler, dış piyasada ise tedarik süreçlerinin normalleşmesi ve oluşacak muhtemel fırsatların iyi değerlendirilmesi halinde sektör olarak 2022 yılında kayıplarımızı telafi edebileceğimize inanıyorum.” dedi.

“UR-GE’DEN SONRA HİSER PROJESİ DE BAŞLAYACAK”

Pandemide inşaat sektörünün ihracata ağırlık verdiğini belirten Şenocak, BTSO olarak bizler de ihracatı artırmak hedefiyle inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe UR-GE projemizi başlattıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl Mart ayında ilk yurt dışı faaliyetimizi gerçekleştireğiz. Yine müşavirlik ve müteahhitlik hizmeti veren firmalarımız için de HİSER projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ticaret Bakanlığımıza başvurumuzu yaptık. Projelerimize verdikleri destek için tüm komite üyelerimize teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

“PİYASALARDA TAŞLARIN YERİNE OTURMASINI BEKLİYORUZ”

Müteahhitler olarak piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasını beklediklerini ifade eden 23. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Demir, maliyetlerin çok hızlı değişkenlik gösterdiğine vurgu yaparak, "Faiz, enflasyon ve döviz kurlarında denge sağlanmasını, piyasalarda taşların yerine oturmasını bekliyoruz” dedi. 22. Meslek Komitesi Başkanı Serkan Saltık, döviz kurlarındaki düşüşün demir dışında henüz girdi maliyetlerine yansımadığını belirtirken, 24. Meslek Komitesi Kemal Cüneyt Erdem ise mütahhitler için devam eden işlerde fiyat farkı ve fesih kararnamesi çıkarılması talebinde bulundu.

Kaynak: igf