BURSA (AA) - Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, coğrafi işaret tescili yapılan "Türk defnesi"nin Avrupa Birliğinden (AB) de coğrafi işaret onayı alması için çalışmaların başladığını söyledi.

Karacabey Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, longoz ve ıhlamur ormanları gibi zenginlikleri bünyesinde barındıran ve son dönemde aromatik bitki çeşitliliğiyle öne çıkan Karacabey'de, büyük potansiyele sahip defneyle ilgili çalışmalar sürüyor.

Orman Genel Müdürlüğünün projenin paydaşları olarak belirlediği Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Karacabey Belediyesi yetkililerinin katıldığı toplantıda, Türk defnesinin bundan sonraki süreçte dünyaya açılması için iş bölümleri masaya yatırıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, "Türk defnesi tescillendi ve coğrafi işaret almaya hak kazandı. Şimdi sıradaki süreçte bunu Avrupa Birliğine sunarak onay alma var. Karacabey'in en önemli değerlerinden biri olan defne artık dünyaya açılıyor. Bu konuda OGM'nin belirlediği 6 paydaştan biri olan Karacabey Belediyesi olarak biz de bu toplantıda yer aldık." ifadelerini kullandı.

Karacabey'in kuzey kesimlerinde yoğun bir defne ormanı potansiyeli olduğunu ve bunun da Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, yerel halka ve bölgeye önemli bir gelir imkanı sağladığına dikkati çeken Özkan, defne için coğrafi işaret alınmasına yönelik başlayan çalışmalarda önemli bir yol katedildiğini belirtti.

Özkan, 25 ilde yetişen defneden artık "Türk defnesi" olarak bahsedildiğine değinerek, şunları kaydetti:

"İlçemiz, bu potansiyele önemli oranda ev sahipliği yapmakta. Türkiye ise dünyanın defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılıyor. Marmara Bölgesi'nin en modern tesisi de ilçemizde açıldı. Şimdi Türk defnesi, Avrupa yolcusu. Eğer bu süreci de başarıyla atlatırsak, dünyaya açılmış olacağız. Ayrıca doğrudan yurt dışına da gönderim yapabilmek adına bu çalışmalarda gerekli adımları ele alıyoruz. Yerel halkımız, bölge ve ülke ekonomimiz adına bunlar çok önemli gelişmeler."

Kaynak: aa