(İGFA) - Ülkemizde oto ekspertiz/oto check-up sektörünün kurumsallaşması ve yaygınlaşmasına öncülük eden Pilot Garage, ikinci el araç pazarında yıllar içinde değişen dinamiklere ışık tutan açıklamalarda bulundu. Regülasyonların desteğiyle zaman içerisinde ülkemizdeki ikinci el araç parkının daha sağlıklı kalmasında kurumsal ekspertiz noktalarının önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Ülkemizdeki araç yaş ortalamasının 14,2 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, iki muayene arasında araçların trafiğe uygunluğu TSE Belgesi olan ekspertiz noktalarında tekrar kontrol edilmiş oluyor. Yanmayan sinyal lambasından şasi işlemlerine, lastik hasarlarına değin ekspertize giren araç çok detaylı şekilde inceleniyor ve eksikler tespit ediliyor. Birçok suçta kullanılan change araçlar da yine ekspertizde ortaya çıkıyor." dedi.

İkinci el otomobil sektörüne getirilen regülasyonlara paralel olarak kurumsallaşma kültürünün yaygınlaşmasıyla pazarda görülen gelişimde, oto ekspertiz-oto check up şirketleri önemli roller üstlendi. Dolandırıcılık vakalarının ve mağduriyetlerin en çok yaşandığı ikinci el otomobil pazarında ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkan kurumsal ve TSE Belgeli oto ekspertiz noktalarının arka planda regülasyonlara ciddi destekler verdiğini ifade eden Pilot Garage Otomotiv A.Ş. Genel Koordinatörü Cihan Emre, 2020 yılında satılan 8,2 milyon ikinci el araçtan yüzde 65'inin ekspertiz işlemi gördüğünü hatırlattı. Emre, "Dolandırıcılıkların önüne geçilmesi dışında alıcı ve satıcı arasında bir güven merkezi olarak terazi konumunda olması gereken kurumsal oto ekspertiz noktaları, sürecin doğası gereği trafik güvenliği ve asayiş olaylarında da kritik roller üstleniyor." açıklamasını yaptı.  

İKİ MUAYENE ARASINDA TRAFİĞE UYGUNLUK

İki yılda bir düzenli olarak muayene gören otomobillerin, bu zaman diliminde belirli eksiklerinin ortaya çıktığını söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre "Ekspertize gelen otomobil, lastiğinden motor kulağına, şasisinden sinyal lambalarına, fren balatasından egzoz sistemine, en küçük noktasına kadar gerçek anlamda check up işleminden geçmiş oluyor. Bu sayede aracı satan kişiye aracın eksikleri detaylı şekilde bildiriliyor, araç sahibi de eksiklerini görüp tamamlıyor. Bu açıdan baktığınızda satış için zaten ekspertize giren otomobil, trafiğe uygun hale getirilmek zorunda. Araç parkı yaşımızın 14,2 ortalamasına sahip olduğunu da hesaba kattığımızda arıza ihtimallerinin ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Change araç vakaları suç teşkil ettiği için, böyle bir araçla karşılaşıldığında araç direkt emniyet güçlerine teslim ediliyor. TSE Belgeli bir ekspertiz noktasında detaylı kontrol görmüş her araç, ikinci el değerini de korumuş oluyor. " dedi.
 
 

Kaynak: igf