İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, ocak-kasım döneminde Türkiye'nin yaklaşık 230 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, "Baktığımız zaman bu canlı ekonomiye, hızlı büyüyen ekonomiye uluslararası doğrudan yatırımcıların ilgisi devam etti ve yılın 10 ayında yaklaşık 10,3 milyar dolarlık yatırım çektik." dedi.

Platin Dergisi tarafından bağımsız pazar araştırma şirketi Ipsos iş birliğiyle belirlenen ve ülke ekonomisine katkı sunan şirketleri bir araya getiren "Platin Global 100 Endeksi" kapsamında başarılı şirketler ödüllendirildi.

Endeks kapsamında gerçekleştirilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla bir otelde düzenlenen "Platin Global 100 Ödülleri" başlıklı organizasyonda, "inovasyon" alanında Türkiye'ye önemli katkı sunan 10 şirket, 10 farklı kategoride ödüle layık görüldü. Bir şirkete de özel ödül verildi.

Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, 2022'ye Kovid-19'un farklı bir varyasyonu olan omicronun getirdiği tedirginliklerle başladıklarını, sonrasında jeopolitik risklerin önemli gündem haline geldiğini, son 6 ayda da dünyadaki merkez bankalarının politikaları sonucunda ekonomideki gelişmelerin ve yavaşlama sinyallerinin konuşulduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uyguladığı ekonomi politikaları sayesinde ekonomi alanında yoluna tam hız devam ettiğini anlatan Dağlıoğlu, yılın 9 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 6,2 büyüdüklerini anımsattı.

Dağlıoğlu, "11 ayda yaklaşık 230 milyar dolarlık ihracat yaptık. Yılın 10 ayında yaklaşık 1,3 milyon istihdam ürettik ülke olarak. Yine baktığımız zaman bu canlı ekonomiye, hızlı büyüyen ekonomiye uluslararası doğrudan yatırımcıların da ilgisi devam etti ve yılın 10 ayında yaklaşık 10,3 milyar dolarlık yatırım çektik. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde uygulanan politikaların başarılı sonuçlarını da her alan istatistiklerle, verilerle görmek mümkün." diye konuştu.

- "Türkiye'de AR-GE yapan personel sayısı 200 bini geçti"

Ahmet Burak Dağlıoğlu, bugünkü ödül töreninin temasının "İnovasyon" olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizi dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına sokmak istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için tabii ki en önemli unsurlardan biri şirketlerimizin küresel rekabetçiliği. Burada o küresel arenada rekabetçi olan şirketlerimizin çok kıymetli temsilcilerini görüyoruz. Bu bağlamda bizi oraya taşıyacak bu gücü bugün burada değerlendirip ödüllendirmiş olacağız. Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon alanında ortaya koyduğu başarı, özellikle son 20 yılda çok dikkat çekici."

Dağlıoğlu, Türkiye'de AR-GE yapan personel sayısının 200 bini geçtiğini, AR-GE harcamalarının Türkiye'nin GSYH'sine oranının binde 5'lerde yüzde 1,13'lere geldiğini söyledi.

Bütün paydaşların var gücüyle AR-GE ve inovasyona kaynak ayırdığının ve buraya odaklandığının görüldüğünü kaydeden Dağlıoğlu, "Baktığınız zaman burada az önce temel değerlendirme kriterleri ekrana yansıdı. Bunlar da kesinlikle hükümetimizin, devletimizin öncelikleriyle uyumlu." diye konuştu.

Dağlıoğlu, gecede ödül alacak şirketleri tebrik etti.

- "Amacımız bu töreni gelenekselleştirmek"

Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya Yalıman da Platin'in 24 yıllık bir ekonomi dergisi olduğunu belirterek, 5 yıldır Ipsos ile Platin Global 100 Endeksi'ni hazırladıklarını söyledi,.

Yalıman, "Tematik olarak her yıl ödüller veriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 'eğitim, 'dijitalleşme' ve 'endüstri 4.0' temalarıyla verdiğimiz ödüllerimiz bu yıl 'inovasyon' temasıyla sahiplerini bulacak. Çok heyecanlıyız." diye konuştu.

Platin Global 100 Endeksi'ne değinen Yalıman, "Türkiye'yi global arenada ihracatla fark yaratarak şirketlerimizin yer aldığı endeks. Yaklaşık 6 ay sürüyor bu şirketlerin belirlenmesi. Sonra birebir sorularla şirketlerden aldığımız yatırım bilgileri ve yatırım içerikleriyle yayın kurulumuz bu listeyi ve ödül alacak şirketleri belirliyor. Çok özel bir gece. 10 sektörde 10 şirket bu gece ödül alacak." ifadelerini kullandı.

Yalıman, ödül töreninin bundan sonra da devam edeceğini kaydederek, "Türkiye'nin fark yarattığı alanlarda ve farklı temalarla ödül törenimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Amacımız bu töreni gelenekselleştirmek. 5 yıl az bir zaman değil, bundan sonra da devam edeceğiz. açıklamasında bulundu.

- 11 şirket ödüllendirildi

Platin Dergisi tarafından bağımsız pazar araştırma şirketi Ipsos iş birliğiyle belirlenen ve ülke ekonomisine katkı sunan şirketleri bir araya getiren "Platin Global 100 Endeksi" kapsamında 11 başarılı şirket ödüllendirildi.

Gecede Platin Dergisi Özel Ödülü ile 10 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu.

Platin Global 100 Ödülleri kapsamında "Platin Dergisi Özel Ödülü"ne "üretim süreçlerinin tüm aşamalarında sürdürülebilirliğe ve enerji verimliliğine önem göstermesi" nedeniyle XKoren Elektrik layık görüldü.

Sektörlerinde inovasyon liderleri olduğu belirtilen şirketler arasında "Otomotiv" kategorisinde AYD Otomotiv, "Gıda"da Ulusoy Un, "Hazır Giyim"de Mavi Giyim, "İlaç" sektöründe Deva Holding ödül aldı.

"Türksat" Bilgi ve İletişim kategorisinde; "Eti Bakır" Metal'de; "Güriş İnşaat" İnşaat sektöründe; "Şık Makas Giyim" Tekstil'de; "Sasa Polyester", Kimya ve Plastik kategorisinde ödüle layık görüldü.

"Mobilya" kategorisinin inovasyon lideri ise İstikbal Mobilyanın oldu.

İstikbal Mobilya Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük'e ödülü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu takdim etti.

Kaynak: aa