İSTANBUL (AA) - Siemens, 2022 mali yılında (30 Eylül 2022 itibarıyla) iyi bir performans göstererek 4 endüstri iş alanında hem sipariş alımlarını hem de ciroda kayda değer bir şekilde artırmayı başardı.

Siemens'ten yapılan açıklamaya göre, diğer etkenlerin yanı sıra Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan, yüksek enflasyon oranlarından ve Kovid-19 salgınından da etkilenen süregelen karmaşık makroekonomik ortama rağmen Siemens, yine tüm ana pazarlarında büyümesini sürdürdü. Şirket, ayrıca, 2022 mali yılında elektronik bileşen, ham madde ve lojistik alanlarındaki tedarik zinciri risklerine rağmen büyük kesintileri de önlemeyi başardı.

Şirketin performansından hissedarlar da fayda elde edecek. Denetim Kurulu ve Yönetim Kurulu, önceki yıl 4 avro olan hisse başı kar teklifini bu yıl için 4,25 avroya yükseltmeyi öneriyor. Bu teklif, Siemens'in 2022 mali yılındaki olağanüstü performansını ve şirketin ilerleyen dönemdeki gelişimine olan güçlü güvenini yansıtıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Siemens AG Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Roland Busch, Siemens'in 2022 mali yılında yine olağanüstü bir performans sergilediğini belirterek, "Endüstri İş Alanı'nda 10 milyar avroyu aşan, rekor düzeyde bir kara ulaştı. Stratejimizi başarıyla uygulayarak önemli bir pazar payı elde ettik ve yüksek değer artışı sağladık. Donanım ve yazılım ürünlerimize yönelik güçlü talep sürüyor. Buna, dijital iş ciromuzda beklediğimizin üstünde gerçekleşen artış da dahil. Çalışma arkadaşlarımız, son derece zorlayıcı geçen bu yılda harika katkılarda bulundular." ifadelerini kullandı.

Siemens AG CFO'su Ralf P. Thomas ise şunları kaydetti:

"Siemens, istikrarlı olarak yüksek performans gösteren bir şirket. Endüstri İş Alanı'nda yeni bir kar rekorunun yanı sıra toplamda 8,2 milyar avroluk serbest nakit akışı da yarattık. Bu, 2022 mali yılı için yine mükemmel bir düzey. Bu güçlü performansımızdan hissedarlarımız da yararlanacaklar. Hisse başı payın 4,25 avroya yükselmesi, buna tekabül eden yüzde 4,2'lik hisse başı pay çıktısı, hızlanan hisse geri alımımız ve tedavüldeki hisse senetlerimizin sayısında meydana gelen düşüşle birlikte son derece cazip bir yatırım seçeneği olmayı sürdürüyoruz.”

- Ciro kılavuzu aşıldı

Verilen bilgiye göre, Siemens, 2022 mali yılında cirosunu kur farkı ve portföy etkileri hariç karşılaştırma bazlı yüzde 8,2 artışla 72 milyar avroya yükseltti (2021 MY: 62,3 milyar avro). Böylece ciro büyümesi kılavuzunun üstüne çıktı (yüzde 6 ila 8). Siparişler karşılaştırma bazlı yüzde 17 artarak 89 milyar avroya ulaştı (2021 MY: 71,4 milyar avro). Sipariş satış oranı 1,24 ile mükemmel bir seviyede gerçekleşti (2021 MY: 1,15). Bekleyen sipariş hacmi 102 milyar avro ile yine yüksek kalite ile yeni bir rekor kırdı.

Dijital iş alanı da hızla büyümeye devam etti ve yaklaşık yüzde 15 artışla 6,5 milyar avroya ulaştı (2021 MY: 5,6 milyar). Siemens, bu sayede daha önce ortalama yıllık yüzde 10 olarak duyurduğu büyüme oranını kayda değer ölçüde aştı.

Endüstri İş Alanı'nda kar yüzde 17 artışla 10,3 milyar avroya ulaşarak (2021 MY: 8,8 milyar avro) yeni bir rekor kırdı. Endüstri İş Alanı'nın kar marjı iyileşerek yüzde 15,1 oldu. Net gelir 4,4 milyar olarak gerçekleşti (2021 MY: 6,7 milyar avro). Bu düşüşün başlıca nedeni, 2022 mali yılının üçüncü çeyreğinde şirketin Siemens Energy'de bulunan hissesiyle ilişkili 2,7 milyar avroluk nakit dışı değer düşüşü oldu. Buna karşılık gelen satın alma fiyat tahsisi muhasebesi öncesi asgari hisse başı kar 5,47 avro oldu (2021 MY: 8,32 avro). Siemens Energy hissesiyle ilişkili değer düşüklüğünün yarattığı yük hariç tutulduğunda ise 8,84 avro oldu.

8,2 milyar avro ile grup düzeyinde tüm devam eden ve sonlandırılmış operasyonlardan elde edilen serbest nakit akışı da yine bir önceki yılın rekor düzeyine ulaştı (2021 MY: 8,2 milyar avro). Endüstriyel İş Alanı'nda, 9,7 milyar avroluk serbest nakit akışı sağlandı (2021 MY: 9,8 milyar avro).

Dördüncü çeyrekte siparişler kayda değer bir artışla 21,8 milyar avroya ulaştı (2021 MY Q4: 19,1 milyar avro). Özellikle Akıllı Altyapılar ve Siemens Healthineers'ta güçlü büyüme gerçekleşti. Ciro da karşılaştırma bazlı yüzde 12 artışla 20,6 milyar avroya yükseldi. ( 2021 MY Q4: 17,4 milyar avro) Bu büyümeye tüm endüstri iş alanlarının katkısı olurken, iki haneli büyüme gösteren Dijital Endüstriler ve Akıllı Altyapılar en üst sırada yer aldı. 1,06 ile sipariş-satış oranı yine 1'in kayda değer ölçüde üstünde gerçekleşti.

- 2023 mali yılı için öngörüler

Siemens'in 2023 mali yılı için öngörüleri, jeopolitik gerilimin daha fazla artmayacağı ve Kovid-19 kaynaklı güçlüklerin ve tedarik zinciri kısıtlamalarının da iyileşmeye devam edeceği varsayımına dayanıyor. Bu koşullar altında, şirketin özellikle kısa vadeli iş alanlarındaki yüksek bekleyen sipariş hacmi göz önünde bulundurularak Siemens endüstriyel iş alanlarının karlı büyümelerini sürdüreceklerini öngörüyor.

Siemens Grubu için şirketin kur farkı ve portföy etkilerinden arındırılmış karşılaştırma bazlı ciro artışı beklentisi yüzde 6 ila 9 aralığındayken, sipariş-satış oranı beklentisi yüzde 1'in üzerinde bulunuyor.


Kaynak: aa