Bugün 1400 yıldan fazladır ve her Müslümanım diyenin Salavat getirdiği Peygamberimiz Hz. Muhammed'in çıktığı yoldan kendisini başarıya ulaştıran kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in "oku" diye kendisine ve milyarlarca kişiye hitap ettiğini iyi biliyoruz.
Ve okumanın ne kadar önemli olduğunu anlatan ilk ayet aracılığıyla yaratıcısı, yarattıklarını ve yaşananları anlamak için okumanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
O dönemden bugüne yazının ve okumanın önemini anlayan, algılayanların başında gelenlerin topluma yön veren liderler olduğunu görüyoruz. Ve bu liderlerin ideallerini topluma kabul ettirmek için yazıya ve o yazıyı okutmaya yöneldiklerini de görmekteyiz.
Bunun en bariz örnekleri bugüne kadar tanıdığımız liderlerin yola çıkarken ya bir kitaptan ya da kendi çıkardıkları bültenlerin sonradan gazeteye, kitaba dönüşmesidir. Hatta kâğıt bulunmadan önce taş devri diye bilinen dönemde kayalıklara resim ve yazı yazarak adeta kütüphanelere çevrilmesinden anlayabiliriz yazı ve okumanın önemini.
Her liderin aslında bir gazeteci olduğunu ve kendilerince doğru bilinen düşüncelerini yazıya döktükleri Atatürk'ün Nutuk'u yazması, Hitler'in Kavgam, Karaoğlan Ecevit'in de şair ruhundan anlamaktayız.
Bana göre Küba'nın 1.lideri olan ama Castro'nun uyanık davranıp Che Guevara'nın  devrimci ruhunu okşayarak Bolivya ve diğer kuzey Amerika ülkelerine ideolojisini yayması adına göndermesi ile Küba'nın ve bu günkü gençliğin kalbinde olan, göğsünde taşınan Che Guevara da yazarak ve okutarak adım atmıştır o günden bugüne kadar.
Türkeş'in 9 Işığını unutmadan tüm bilinen, bilinmeyen ve düşüncelerine yazarak ışık tutmaya çalışan liderlerin hemen hemen hepsinin Nazım Hikmet ruhlu şair, Karaoğlan Ecevit misali hepsi benim gibi birer gazetecidir.
Her ne kadar şiir okudu diye hapse giren Tayyip Erdoğan gazeteci değilse de gazeteci ruhuna sahip insanların sayesinde ve havuz denen ve benim gibi Coronaya ve aşısına inanmayan Dilipak'larında içinde olmaktan bir hayli zorlandığı medya aracılığı ile "muhtar bile olamaz" denen ülkede Cumhurbaşkanı olmuştur. Yazmanın yanında "Oku" emrinin ilk emir olduğu şu dünyada...