BALIKESİR (AA) - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, dünyadaki en büyük kentsel iklim ve enerji inisiyatifi olan "İklim ve Enerji İçin Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi"ni imzaladı.

Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen sözleşme sera gazı salınımını azaltma, yenilenebilir enerji kullanımını artırma, iklim değişikliğiyle mücadele gibi önemli başlıkları içeriyor.

Ekim Ayı Büyükşehir Belediye Meclisi'nde konuyla ilgili yetkilendirilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, sözleşmeyi imzaladı. Bu kapsamda Balıkesir'in hedefi 2030 yılına kadar sera gazı salınımını yüzde 40 düşürmek, 2050’ye kadar ise karbonsuz bir kent oluşturmak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Silikon Vadisi'nde özellikle yenilenebilir enerji ve akıllı şehirler alanında proje ve çalışmalar yürüten şirketlerle görüşmeler yapıyor.

"İklim ve Enerji İçin Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi"ni imzalayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz amaçlarının daha yaşanabilir, insana ve çevreye duyarlı bir Balıkesir inşa etme gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.

Balıkesir'in Yerel İklim Planı’nı tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Başkan Yılmaz, belediye olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yatırımları teşvik edip destekleyeceklerini söyledi.

İklim değişikliğine neden olan sera gazı salınımlarının yüzde 75’inden sorumlu olan kentlerin aynı zamanda bu değişikliğin olumsuz etkilerini en çok hisseden yerleşim yerleri olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz “Bu nedenle şehirlerin, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen uyum ve iyileştirme çalışmalarının merkezinde yer alması gerekiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumlulukları gerektiği şekilde yerine getirip iklim değişikliği ile mücadelede öncü şehirlerden biri olma gayreti içerisindeyiz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: aa