SAKARYA (AA) - Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'deki 7 ilde pazarcı esnafı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyarak tezgah açtı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle "tam kapanma" döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatlerinde sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılmasına izin verilmesinin ardından esnaf, sabah tezgah kuracakları alanlara geldi.

Sakarya'nın Serdivan ilçesi Arabacıalanı Mahallesi'ndeki sebze meyve pazarı girişinde belediye ekipleri, Kovid-19 tedbirleri aldı.

Esnaf Rasim Kocabay, diğer günlerde de tezgah açmak istediklerini belirterek, "Zaten açık hava ve sosyal mesafe var pazarlarda." dedi.

Kocabay, pazar yerlerinin kapalı olmasının fiyatları da yükselttiğini ifade etti.

Esnaf Cemal Yılmaz ise tek geçim kaynaklarının pazarcılık olduğunu dile getirerek, "Pazar olmadan halkımız rahat edemez. Daha fazla günlerde açık olmak istiyoruz. Marketler kapalı alan ama pazar yeri açık alan, aramızda yaklaşık 3 metre boşluk var. Vatandaşlar rahat alışveriş yapabiliyor." diye konuştu.

Öte yandan, kent genelinde farklı mahallelerde pazar yerlerinin kurulduğu, bazı esnafın ise tezgah açmadığı görüldü.

- Kocaeli

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde açılan pazar yerlerinden Doğu Kışla'da oluşturulan giriş noktasında, vatandaşların ateşleri ölçülüyor, Hayat Eve Sığar (HES) kodları kontrol ediliyor.

Pazar yerinde koronavirüs tedbirlerine uyulması konusunda da anonslar yapılıyor.

Kocaeli Seyyar Esnaf ve Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim, genelgenin yayımlanmasının ardından yoğun çalışma yaptıklarını belirterek, pazar yerlerini ilçelere yaydıklarını ve esnafa da eşit şekilde yer dağıtıldığını söyledi.

Serim, pazar yerlerinin açılmasının esnafı sevindirdiğini kaydetti.

Esnaf Veysel Doğan da kısıtlama nedeniyle bir süredir tezgah açmadıklarını dile getirerek, hem esnafın hem de müşterinin pazar yerinden memnun ayrıldığını söyledi.

Alışveriş yapan Hüseyin Balta ise fiyatların uygun olduğunu, pazar yerinin kalabalık olmadığını ifade etti.

Esnafın Kovid-19 tedbirleri kapsamında geniş alanda satış yaptığını dile getiren Balta, pazar yerlerinin açılmasının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

- Bolu

Bolu'da salgın tedbirleri kapsamında alınan önlemler doğrultusunda belirlenen alanlarda kurulan pazar yerleri, sebze ve meyve satışı için hazır hale getirildi.

Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Altındal, pazar yerlerini gezerek incelemelerde bulundu.

Altındal, pazar alanlarında tüm tedbirlerin alındığına işaret ederek, "Bugün satılamayan ürünlerimiz için de arife günü yeniden pazar kurmak için gerekli yerlerden izin almaya çalışacağız." dedi.

- Karabük

Karabük'te pazarcılar erken saatlerde tezgahlarını kurdu.

Polis ve bekçiler pazar yerlerinde denetim yaparken, belediye ekipleri de girişlerde vatandaşların ateşini ölçüyor.

Esnaf Salih Şahin, uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Şu anda pazar tenha. Tezgahlar arası açık. Yoğunluk olmuyor." dedi.

- Zonguldak

Zonguldak'ta Terakki Mahallesi'nde bulunan Soğuksu pazar yerinde polis ve zabıta ekipleri Kovid-19 tedbirleri aldı.

Bazı esnafın tezgah açmadığı görülen pazar yerinde, vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralına uymaları konusunda anons yapılıyor.

Esnaf Bahattin Yılmaz, pazarın kurulmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, "İnşallah işlerimiz iyi olacak. Pazarı bir gün de olsa açmazsak mallarımız ziyan oluyor." dedi.

- Bartın

Bartın'da yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerine sabah gelen esnaf, tezgahlarını sosyal mesafe kuralına uygun kurdu.

Pazar yerine gelen vatandaşlar, polis ve zabıta ekiplerince kontrol noktalarında HES kodu sorgulaması ve ateş ölçümünün ardından içeri alınıyor. Gerek esnafın gerekse vatandaşların sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması konusunda sık sık anonslar yapılıyor.

Esnaf Mustafa Gebeş, bahçelerinde yetiştirdikleri sebzeleri satma imkanı bulmaları dolayısıyla pazar yerlerinin açılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

- Düzce

Düzce'nin Aziziye, Hamidiye ve Kalıcı Konutlar ile Fevzi Çakmak mahallelerinde esnaf, erken saatlerde tezgahlarını kurdu.

Polis ve belediye ekipleri, pazar yerlerinde Kovid-19 tedbirlerine yönelik denetim gerçekleştiriyor.

Kaynak: aa