İSTANBUL (AA) - Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Dünya Patent Örgütü verilerine göre, futbolla ilgili globalde 40 bin patent başvurusu yapıldığını bildirdi.

Adres Patent'ten yapılan açıklamaya göre, dünyada teknik bilginin yaklaşık yüzde 80'i patent dokümanlarında yer alıyor. Bu dokümanlarda makine, tekstil ve ilaç gibi sektörlerin yanı sıra futbolla ilgili bilgiler de oldukça yoğun bir şekilde bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, değişen dünyayla birlikte futbolun da sürekli olarak kendisini yenileyen bir sistemle yoluna devam ettiğini belirtti.

Sektörde inovasyon ve AR-GE çalışmalarının bu gelişime paralel olarak istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğini vurgulayan Akbulut, "Dünya Patent Örgütü verilerine göre, futbolla ilgili patent çalışmalarını incelediğimiz toplamda 40 bin başvurunun yapıldığını görüyoruz. Yıllar özelinde durumu ele aldığımızda artan bir ivme söz konusu. Bu durum, hem futbolcuların oyun performansına yansırken hem de daha kaliteli oyunların ortaya çıkmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye’de futbolla ilgili 112 patent başvurusu var"

Futbolla ilgili geliştirilen başvuruların bazılarına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Akbulut, şunları kaydetti:

"Bu alandaki başvurular, futbol oyununa özel tasarlanan ayakkabılar ve çoraplar, futbol topunda yapılan geliştirmeler, kale ile ilgili yapılan geliştirmeler, katlanabilir saha koltuk yapıları, tribünle ilgili yapılan geliştirmeler, futbol oyun düzeneğinde yapılan yenilikler, futbolculara özgü kondisyon aletleri, oyun kartları, polimer köpük içeren oyun topları, entegral tutuş alanlarına sahip toplar, futbol eldivenleri, futbol oynamaya özel tasarlanan ayakkabılar, futbol alanı ve çim yapılanması ile ilgili geliştirmeler, dinamik görsel göstergelere sahip spor aletleri ve sistemleri, akıllı antrenman sistemleri, kondisyon aletlerini görmek mümkün."

Akbulut, futbolun dünyada gelişen bir endüstri haline geldiğini vurgulayarak, ülkelerin yapmış olduğu başvuru durumlarına ilişkin bilgi verdi. Akbulut, "Futbol alanını ilgilendiren buluşlarda ABD birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi Çin ve Japonya takip ediyor. Türkiye genelini ele aldığımızda ise 112 adet direkt futbol oyunu veya futbol aksesuarları ile ilgili başvuru mevcut." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa