BURSA (AA) - Güney Marmara'da yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Yalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Çanakkale Liman Başkan Vekili Cüneyt Aydemir, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk denizlerinde kapitülasyonların sona erdirildiğini hatırlattı.

Kabotaj Bayramı'nın 1935'ten bu yana kutlandığını belirten Aydemir, "Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olması için Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı bütün halkımızla beraber kutlamaktayız." dedi.

Katılımcılar, törenin ardından "Alınteri-8" isimli feribotla Çanakkale Boğazı'na açılarak deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler de boğazda su gösterisi yaptı.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Ercan Oran, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü Kaptan Ogün Çevik, GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törenin ardından Yat Limanı'nda temizlik çalışması gerçekleştirildi.

- Bandırma

Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki tören, Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bandırma Liman Başkanlığı Şefi Mustafa Yalçın'ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını müteakip İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Törenin ardından 4 römorkörle denize açılan Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Liman Başkanı Kürşat Ayyıldız, Liman İşletme Müdürü Orhan Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Doğan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mahir Mavi ve Sahil Güvenlik 85 Bot Komutanı Üsteğmen Mert Yıldırım, deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.

- Gemlik

Bursa'nın Gemlik ilçesinde ise Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Liman Başkanlığı organizasyonuyla kutlandı.

Atatürk Anıtı önünde başlayan törenin ardından deniz şehitleri anısına suya çelenk bırakıldı.

Törene, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Liman Başkanı Asım Sulu, daire müdürleri ve vatandaşlar iştirak etti.

- Yalova

Yalova Valiliğince düzenlenen programa katılanlar, Setur Marina'da hazırlanan tekne ile denize açıldı.

Liman Başkanı Nurullah Hakan Pekşen, denizdeki seyir sırasında yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl etkinlikleri sınırlandırdıklarını bildirdi.

Yalova'nın denizcilikte bir marka şehir olma yolunda ilerlediğini belirten Pekşen, "Yalova'daki tersanelerimiz Türkiye'deki en büyük tersaneler bölgesi olma konumuna gelmiş durumda. Bu bizim için büyük bir kıvanç ve gurur kaynağı. Aynı zamanda tersanelerimiz istihdam anlamında Yalova'ya büyük katkı sağlamakta ve çok özel projeler gerçekleştirilmekte. Elektrik, LNG gibi katma değeri yüksek olan verimli projeler gerçekleştirilmekte." diye konuştu.

Daha sonra balıkçılar ile kamu ve özel kurum ve kuruluşlara ait tekneler kortej oluşturarak Yürüyen Köşk açıklarına geldi. Yalova Valisi Muammer Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban ve Liman Başkanı Pekşen tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri anısına suya çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kaynak: aa