İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, Yatırım ve Proje İzleme Araştırma Komisyonunun hazırladığı rapor tartışıldı.

İBB Meclisi aralık ayı toplantısının ikinci oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Meclis'te Yatırım ve Proje İzleme Araştırma Komisyonunun hazırladığı rapor konuşuldu.

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı ve AK Partili Meclis Üyesi Mehmet Can Erdündar, yatırım ve proje değerlendirmesi yapılırken AK Parti ve CHP arasına niyet karşılaştırması zarureti doğduğunu belirtti.

Projeleriyle alay edenlerin AK Parti'nin 20 yılda ülkeye kazandırdıklarını anlayamadıklarını söyleyen Erdündar, şöyle konuştu:

"25 yıldır İstanbul'u 20 yıldır da Türkiye'yi yönettiniz de ne yaptınız?' gibi garip bir söylemde bulunuyorsunuz. Sanki bir vesayet anayasası tarafından milletin başına, iradesine aykırı şekilde getirilmiş bir iktidar gibi bizleri lanse etmeye çalışıyorsunuz. Bu hal esasında algı çalışmanızı, bu manipülasyon üzerine kurmanızla fazlasıyla ilintili. Bu hususu söylemeden geçemeyeceğim. Velev ki biz sizin dediğiniz gibi hiçbir şey yapmamış olalım. Hiçbir şey yapmamış olsak dahi, Sayın Genel Başkanınız Kemal Bey'e başörtüsünü savunur bir çizgide demokrasiyi özümsetmişiz. Bu dahi, bu ülkeye neler kazandırdığımızın en güzel delilidir. Koca bir CHP'ye insanların kılık ve kıyafetiyle uğraşmayı bırakmasını sağlamışız. Bu başlı başına bu ülkeye kazanım olarak yetmez mi?"

Mecliste, oy birliğiyle kurulan komisyonun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 19 Haziran 2021'de veto edildiğini dile getiren Erdündar, "Bunun üzerine 12 Temmuz 2021 tarihli meclis toplantısında ısrar kararı olarak hukuk komisyonuna kabul edilerek iade edilmiş ve 17 Temmuz 2021 tarihli belediye meclis toplantımızda da tekrar kabul edilerek komisyonumuz kurulmuştur. Bu belediyeyi yöneten iradenin, halkın seçmiş olduğu meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kurulan bu komisyondan ve bu komisyonun faaliyetlerinden rahatsız olduğu bu veto kararıyla İstanbul kamuoyunca da zaten anlaşılmıştır." değerlendirmesinde bulundu

İBB yönetimi tarafından komisyonun çalışmalarının engellendiğini ve komisyonun çalışma alanı, çalışma odası talebine 68 gün sonra cevap verildiğini belirten Erdündar, uzman personel görevlendirmesinin de 3 ay 2 gün sonra gerçekleşebildiğini söyledi.

Ergüder, komisyon olarak yaptıkları incelemelere dair detaylara yer vererek, şu bilgileri paylaştı:

"Çalışmalarımıza esas olmak üzere İBB, İSKİ ve İETT'nin mali tabloları komisyonumuzca temin edildi. 2016-2021 yılları arasındaki yatırım ve projelere ayrılan bütçe ve bütçe gerçekleşmeleri incelendi. İBB'nin 2016-2017-2018-2019-2020-2021 mali yılları itibarıyla gerçekleşmiş olan bütçe gelirlerini incelediğimizde, öncelikle ilgimizi çeken en önemli husus merkezi hükümetten gelen payın 2016 yılında yüzde 76, 2017'de yüzde 71, 2018'de yüzde 67, 2019'de yüzde 67, 2020'de yüzde 85, 2021'de ise yüzde 81,16'ya yükseldiğidir. Arkadaşlar bunlar toplam bütçenin içindeki merkezi hükümetten gelen paranın bütçeye oranı. Yani, sadece rakamlar değil, oran da artıyor."

Gider incelemesiyle ilgili konuşan Erdündar, 2016'da bütçenin yüzde 53,39'unun, 2017'de yüzde 57'sinin, 2018'de yüzde 55'inin sermaye giderlerine harcandığını anlatarak, "Bu oran 2019'da 40'ta, 2020'de 34'te, 2021'de de 34'te kalıyor. Nereden bakarsanız yüzde 21'lik sermayede ve İstanbul'un payında küçülme var. Yüzdelik dilimde yüzde 21 bütçeden buradaki payı çekmişsiniz. Yüzde 40, proje ve yatırımları duraksatmışsınız arkadaşlar." dedi.

Erdündar, İBB yönetiminin "150 Günde 150 Proje" çalışmasıyla proje ve yatırımlara ağırlık verdiği gibi bir algı çalışması yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İstanbul'a alternatif hiçbir ulaşım güzergahları oluşturamamış, İstanbullunun güvenli konutlara ulaşması adına üzülerek yaya kalmış, İstanbullunun ulaşımını yatırımsızlık ve planlanamamış hoyratça yatırımlarla kaosa çevirmiş İBB yönetimi, tamamı AK Partili İBB yönetimi döneminde başlanan ve devam eden yatırımlarda kurdele keserek ve tek bir yatırım veya projeyi oda oda bölmek suretiyle yeni projeler gibi göstererek İstanbulluyu maalesef aldatma yolunu tercih etmiştir."

Erdündar, 2016-2017-2018 yıllarında raylı sistem çalışmaları için 7,8 milyar lira harcandığını belirterek, "Bu üç yılın bütçe içindeki metroya ayırdığımız bütçemiz yüzde 13,75. 2019-2020-2021 yıllarında, İstanbul'un sözde atılım yılları döneminde raylı sistemlere 7,6 milyar TL ödemişsiniz. Toplam bütçedeki payınız yüzde 10. Yüzde 13,75'ten yüzde 10'a düşürmüşsünüz. Yol, kavşak, üst geçit, alt geçit, köprü, tünel yapım ve bakımı için yine 2016-2017-2018 yıllarındaki bütçe gideri içerisindeki pay yıllık ortalama yüzde15,9. 2019-2020-2021 yıllarında yüzde 10. Yani yüzde 33 küçültmüşsünüz yatırımı. Her gün binlerce aracın girdiği İstanbul'da köprülere, yollara, tünellere yapılan yatırımları yüzde 33 küçültmüşsünüz. Artan trafiğin müsebbibi olduğunuzu da bu rakam ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

- "Devlette devamlılık esastır"

Yatırım ve Proje İzleme Araştırma Komisyonu Üyesi ve CHP'li Meclis Üyesi Murat Cirav, komisyon başkanının konuşmasında siyaset yaptığını söyledi.

Komisyon toplantılarının tarih ve saatinin sürekli değiştirildiğini belirten Cirav, raporda 2019 yılının tamamından bahsedildiğini, 2019 yılının tamamının değil, haziran ayından itibaren kendilerine ait olduğunu kaydetti.

Metro projelerinin, 2017 yılında durdurulduğunu ifade eden Cirav, "Ekrem İmamoğlu başkanımız, bu komisyonu veto etmesinde haklıydı. Çünkü bir şey yok ki burada. Grup Başkanvekilleri zaten bu konuları konuştular. Bu konuşulan konuların hepsi zaten daha önce konuşulmuş konulardır." dedi.

Usule uygun muhalefet şerhini okuyan Cirav, raporun, siyasi saiklerle hazırlandığını, rapor çalışmalarına dahil edilmediklerini kaydetti.

Raporun zamanında hazırlanmadığını ve rapordaki değerlendirmelerin hiçbirine katılmadıklarını dile getiren Cirav, şöyle konuştu:

"Raporun genel incelemesinde ısrarlı bir biçimde '2019 sonrası yapılan bir yatırım yok, hepsi bizim tarafımızdan daha önce başlatılan işlerin tamamlanmasından ibaret' izlenimi oluşturulmaya yönelik değerlendirmeye yer verildiği görülmektedir. Elbette devlette devamlılık esastır. Belediye başkanının değişmesiyle önceki dönemde başlatılan tüm işlerin yarım bırakılıp sıfırdan yepyeni bir yatırım programı hazırlanması beklenmez."

Yatırım ve Proje İzleme Araştırma Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da komisyon başkanının raporu okumak yerine siyaset yaptığını söyledi.

Komisyonun 2016'dan 2021 yılına kadarki dönemi incelemesi gerekirken 2019 yılından 2021 ve bugüne kadar olan süreyi incelediğini kaydeden Özkan, 5 aylığına kurulan ve sonrasında süresi uzatılan komisyonun hükümsüz olduğunu ifade etti.

Kaynak: aa